В елитните гимназии ще се влиза с бележки от външното оценяване

В елитните гимназии ще се влиза с бележки от външното оценяване

От следващата година с бележките от външното оценяване след седми клас ще се влиза в елитните гимназии, съобщи в петък образователният министър Даниел Вълчев. Досега външно оценяване имаше за учениците от четвърти и пети клас, през тази учебна година на т. нар. малки матури ще се явяват и шестокласниците, а от следващата година задължителното външно оценяване се въвежда и за седмокласниците.

Досега само децата, които се бореха за места в профилираните и професионални паралелки на престижните гимназии полагаха кандидат-гимназиални изпити по български език и математика след седми клас.

Сега вече всички ще полагат изпити, а тези които искат да сменят училището си, ще ползват бележките от "малките матури" като вход. Вълчев обясни, че изпитите ще запазят своята форма и тестова част.

Идеята оценките от външното оценяване да служат като вход за гимназии и университети е залегнала в Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание (2006-2015), но досега не беше ясно кога ще има промяна в изпитите след седми клас.

При външното оценяване изпитните работи на децата се проверяват от преподаватели от други школа. Този вид изпити досега целяха да проверят нивото на децата по съответните предмети, без обаче да имат санкционен характер.

Оценките от тях се вписваха като текущи, само ако ученикът пожелае. Целта на поетапното въвеждане от външното оценяване е да се види как се усвоява учебният материал от децата и адекватно ли ги оценяват преподавателите от собственото им училище. Външното оценяване за учениците в пети клас обхваща шест учебни предмета, а за учениците в четвърти клас четири учебни предмета.

Споделяне

Още от България