В ЕС не се говори за икономически натиск над Либия за медиците

В момента не се говори за налагане на икономически натиск от страна на Германия и ЕС върху Либия във връзка със смъртната присъда на българските медицински сестри. Това заяви посланикът на Германия у нас Михаел Гайер на пресконференция във вторник по повод започналото на 1 януари германско председателство на ЕС.

Посланик Гайер посочи, че германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е лично засегнат от повторното произнасяне на смъртните присъди през декември, тъй като малко преди това по време на посещението си в Либия получил уверението, включително и на Муамар Кадафи, че проблемът с българските медицински сестри скоро ще спре да съществува.

Още по-разочароващо е, че в края на краищата не се получи така, каза Михаел Гайер. Това чувство се споделя от всички германци, сигурно ще намери своя израз и в областта на политиката, но за момента не е ясно под каква форма, заяви посланикът.

Изказването за България като за “троянски кон” е “много нахално”

Като поздрави България с присъединяването ѝ към ЕС, той изтъкна, че диалогът между правителствата в София и Берлин ще постигне "голяма близост, която не сме имали досега". В тази връзка посланик Гайер определи като “много нахално” неотдавнашното изказване на руския посланик в Брюксел, че България ще бъде “троянски кон” на Русия в ЕС.

“В ЕС има някои държави, за които се твърди, че са “троянски коне”, но България се отличава с висока степен на политически интегритет и независимост”, каза посланикът.

България има възможности за алтернативни енергийни източници

Един от приоритетите на германското председателство ще е енергийната политика на ЕС, заяви Михаел Гайер. Той обаче не пожела да коментира съдбата на АЕЦ “Козлодуй” като подчерта, че това е политическо решение.

“Зависимостта на Германия от Русия не е толкова голяма, колкото на България”, подчерта посланикът и допълни, че настоящата ситуация е доказателство за необходимостта от преосмисляне на енергийната политика, диверсификация на енергийните източници и търсене на алтернативни източници за енергия. “Такива възможности има и в България. Тук има огромни площи необработвани земеделски земи, на които може да се отглежда рапица и други маслодайни култури, ефикасни заместители на дизела”, поясни посланик Гайер.

С чувство за хумор той коментира, че в България бие на очи колко много български домакини ходят на пазар с огромни джипове, които използват големи количества ресурси.

В шестте месеца на председателството на ЕС основна задача на Германия ще е продължаване на европейския конституционен процес, заедно с икономическата и социалната политика в ЕС, каза посланикът.

Той допълни, че в областта на правосъдието и вътрешните работи България поема тежко бреме от Германия, която в продължение на години беше външна граница на ЕС. Целта на германското председателство в тази област е още по-интензивното сътрудничество между страните от ЕС в борбата с тероризма и организираната престъпност, за да се постигне по-голяма сигурност и да се опазят гражданските права и свободи.

Централна тема на Общата външна политика и политика за сигурност за германското председателство е развитието на отношенията със съседите. На България се разчита за сътрудничеството със страните от Черноморския регион и Кавказ, както и на положителния пример на страната за толерантност в съвместното съжителство на различни религиозни и културни общности.

“България още не е засегната от незаконната миграция както Италия и Испания, но няма гаранция, че това няма да се случи в бъдеще”, предупреди Гайер и напомни, че ще е необходима много активна работа по предотвратяването на този проблем.

Споделяне

Още от България