В. "Етнос: Тройката иска "български заплати" за гърците

"Български заплати" за гърците иска тройката международни кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, пише в понеделник гръцкият в. "Етнос", цитиран от БТА.

Обявявайки, че Гърция принадлежи на Балканите, тройката настоява за ново намаление на доходите на гърците, за да може страната да стане също толкова мизерна, колкото останалите балкански страни, пише изданието.

Тройката иска заплатите да станат, като тези в България, Румъния, бившата югорепублика Македония, Хърватия и Албания. Решението на тройката е ултимативно. Такива заплати иска тя и за нас и това ни се повтаря при всеки случай от представителите на кредиторите, пише "Етнос".

Ново орязване на заплатите поискаха публично представителите на тройката. Това те обявиха недвусмислено миналия вторник, посочва вестникът, изтъквайки, че комисарят по икономическите и валутни въпроси на ЕС Оли Рен се бил разсърдил за това, че гърците не били съгласни да обеднеят.

Същевременно директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова двете водещи партии, които в момента са на власт в Гърция - социалистическата ПАСОК и консервативната Нова демокрация, да се въздържат от популизъм и предизборни обещания с оглед на предстоящите парламентарни избори в страната в края на април или началото на май.

В МВФ следят скептично тенденциите на популизъм, наблюдавани в последно време в Гърция. Макар че във фонда са стигнали до решение да избягват действия, които биха могли да са възприемат като намеса в гръцката вътрешна политика, още повече, че предстоят избори, дискретно дават да се разбере на двете партии в Гърция - ПАСОК и Нова демокрация, подписали и гласували меморандума за новия заем, да не се поддават на популизъм и обещания, пише в. "Етнос", като се позовава на Дойче веле.

Споделяне

Още от Балкани