В Хърватия върви вторият тур от президентските избори

Близо 4,5 милиона избиратели в Хърватия и чужбина имат право да гласуват на днешния втори тур от президентските избори, съобщават в неделя информационните агенции. Претенденти за поста са настоящият държавен глава Стипе Месич и кандидатът на управляващата партия Хърватска демократична общност Ядранка Косор.

На първия тур на 2 януари Стипе Месич получи 48,92 на сто от гласовете, докато Ядранка Косор събра 20,3 процента. Последното проучване на общественото мнение, оповестено в петък, сочи убедителна преднина за Месич. Анкета на хърватския в. Ютарни лист и телевизия РТЛ показа, че за Месич биха гласували 56,2 процента, а за Ядранка Косор биха дали гласа си 24 на сто от избирателите.

Вторият тур от президентските избори ще бъде следен от 2039 наблюдатели, 2016 от които местни и 23 на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

И двамата кандидати са възприемани като западно ориентирани и искат Хърватия да стане член на ЕС и да поддържа добри отношения със Съединените щати. И двамата признават, че Загреб трябва да сътрудничи с Международния трибунал в Хага.

Хърватия трябва да започне преговори за членство в ЕС на 17 март, припомня Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Балкани