В ход е смяна на шефовете на държавните ВиК-дружества

В ход е операция по смяна на директорите на държавните ВиК-дружества с хора, близки до новата власт. Това е рутинна операция, която се предприема почти винаги при смяната на правителствата, показва досегашната практика.

След като миналата седмица, въпреки протестите на работещите, беше сменен изпълнителният директор на ВиК-Варна, в сряда бе назначен нов шеф на друго голямо държавно водно дружество - това в Пловдив.

Новият управител на водния оператор е Манол Генов, който досега беше зам.-кмет на Асеновград. Той смени на поста Валентин Василев. Кандидатурата на Генов за управител на ВиК-Пловдив е била издигната от пловдивската организация на БСП в началото на юли, съобщи "Фокус".

На 23 юли беше сменен и шефът на ВиК-Варна Валентин Вълканов с Пламен Стоянов, който е бил зам.-управител на държавното дружество в периода 2002 – 2009 г. Това стана въпреки недоволството на работниците, като 70 от тях протестираха и пред сградата на Министерството на регионалното развитие.

Добромир Симидчиев, който е единственият заместник на министъра на регионалното развитие и не е политическо назначение, защити избора на Пламен Стоянов с мотива, че е "не е външен човек за системата". Симидчиев обеща още да контролират дружеството много изкъсо.

На свой ред Пламен Стоянов обеща ВиК-Варна да се отвори повече към обществото. Той се ангажира варненци да не изпитват проблеми с водата, каквито в момента имало в курортната местност "Кабакум", където живеят около 15 000 души.

Държавата държи 51% от собствеността във ВиК-дружеството във Варна, а останалите са на общината, която не изпрати свой представител на общото събрание при гласуване смяната на шефа на водното дружество.

В страната има общо 52 водни оператора, от които 13 са изцяло държавна собственост. В 16 държавата държи 51% от капитала, а останалите са на съответната община. Останалите дружества са общински.

Освен с искане на партиите БСП и ДПС, чистките в държавните ВиК-фирми са свързани и с прилагането на поправките в Закона за водите, които се очаква депутатите да гласуват на второ четене в четвъртък.

С тях се решава проблемът със собствеността на водопроводи и пречиствателни станции и се дава възможност на общините да теглят данъчен кредит, за да могат да изпълняват водните проекти с европейско финансиране.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?