В Ирак и Сирия все още има между 12 000 и 15 000 бойци на "Ислямска държава"

Генерал Стивън Таунзенд

Групировката "Ислямска държава" все още наброява между 12 000 и 15 000 бойци в Ирак и Сирия, заяви американският генерал Стивън Таунзенд, който командва военните сили на коалицията за борба с ИД в Багдад, предаде Франс прес.

"Най-добрата оценка на разузнаването днес е между 12 и 15 хиляди бойци в Ирак и Сирия", заяви генерал Таунзенд по видеовръзка от Ирак. През 2015 и 2016 г. Пентагонът смяташе, че бойците на ИД са между 20 000 и 30 000.

Командният състав на джихадистите е понесъл тежки удари, отбеляза генералът. "Почти цялото обкръжение" на лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади "е избито през последните шест до девет месеца" с прецизни удари, каза той. Въпреки това джихадистите остават опасен противник. "Не очаквам внезапен спад на бойния дух на ИД" в Мосул, големия северен иракски град, където има още около 2000 джихадисти, заяви генералът. "Част от тях ще избягат" с напредването на иракските сили, "но останалите ще продължат да изпълняват заповедите или да се бият до смъртта си", каза Таунзенд.

На 19 февруари иракските войски започнаха операция по освобождаването на Западен Мосул. На 24 януари превзеха източните квартали на града, който е разделен на две от река Ефрат.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?