В Италия апелират за ново разследване на атентата срещу папата

Петата поред книга на Йоан Павел Втори, наречена "Спомени и идентичност", е в италианските книжарници от сряда и вече разпали страстите. Най-тиражираният италиански вестник "Кориере дела сера" апелира за ново международно разследване на един от най-мистериозните моменти в историята на XX век - атентатът срещу главата на Римокатолическата църква, предаде радио Дойче веле.

Полемиката се съживи заради пасаж от книгата на папата, в който той споделя убеждението си, че атентаторът Али Агджа е действал по поръчка на противникови режими. Атентатът е резултат на една от най-големите идеологии на века, пише Карол Войтила. През 1983 г. посетих Агджа в затвора и говорих с него надълго. Той е професионален убиец и атентатът срещу мен не е по негова инициатива, а по поръчка, заключава папата.

Още в първия момент след атентата Ватиканът бе сигурен, че зад Агджа се крият комунистически тайни служби, отбелязва историкът и журналист Орацио Петросило.

По време на посещението си в България преди две години папата каза, че не е българският народ този, който стои зад атентата. Българският народ е невинен, заяви светият отец.

Това, според Петрусило, е дипломатична фраза. Зад атентата не стои българският народ, а тогавашният режим, смята той, и това убеждение се споделяло и във Ватикана, както и сред останалите италиански медии, които подемат темата.

Директорът на "Кориере дела сера" Паоло Миели, подкрепен от ватикански експерти и държавната телевизия РАИ, настоя за ново международно разследване, препрочитане на архивите и прислушване на свидетели.

Висша сила спасила живота на Йоан Павел Втори

В последната глава на книгата си папата разказва и за събитията, преживяни от него непосредствено след атентата на площад "Свети Петър" през май 1881 г.

Той пише, че е загубил съзнание по пътя за болницата и че действително е умирал, когато животът му бил върнат отново чрез преливане на кръв.

Той си спомня живо състоялата се по-късно среща с Агджа.

Агджа не е могъл да разбере как опитът му да убие папата не е успял, след като е бил планиран и извършен много внимателно, пише папата. Според него, атентаторът вероятно си е дал сметка, че в този момент се е задействала някаква висша сила.

Спорно сравнение между абортите и Холокоста

ББС се спира на друга тема от книгата на папата, която разбуни духовете - спорното сравнение между абортите и Холокоста. Според Йоан Павел и двете са резултат от противоборство на правителствата с божествените закони.

Той пише, че както абортът, така и масовото убийство на шест милиона евреи са резултат от узурпирането от страна на хората на "божественото право", станало под маската на демокрацията.

"Парламентът, който позволи издигането на Хитлер пред 1930-те, беше законно избран", пише той.

"Ние трябва да поставим под въпрос законовата регулация, която беше гласувана от парламентите на днешните демокрации. Най- пряката асоциация, която идва на ум, са законите за аборта...Парламентите, които създават и промулгират такива закони, трябва да бъдат наясно, че превишават своите правомощия и остават в открит конфликт с божия закон и закона на природата".

Еврейски организации вече възразиха на поставянето на една и съща база на Холокоста и абортите. Католическата църква не разбира или не иска да разбере, че има огромна разлика между масовия геноцид и това, което правят жените на собствените си тела, заяви Пол Шпегел, председател на Централния еврейски комитет в Германия.

В Италия книгата на Йоан Павел Втори е отпечатана в тираж 300 000 екземпляра. Тя вече е преведена на 10 езика и се очаква да стане бестселър, независимо, че дълбоко философската стилистика на текста не го прави лек за четене.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?