В Италия започва суперпроцес срещу мафиотския клан "Ндрагета"

В Италия започва суперпроцес срещу мафиотския клан "Ндрагета"

В Италия започна един от най-грандиозните в историята в историята на страната процеси срещу мафията -355 участници в криминалния синдикат "Ндрагета" и свързани с него корумпирани чиновници, полицаи, бизнесмени и юристи застават пред съда. Те са обвинени в многочислени престъпления като изнудване, убийства, наркотрафик, пране на пари, даване и получаване на подкупи, кражби, злоупотреба със служебно положение и пр., извършвани от 1990-те до 2019 г.

Делото е срещу клана "Ндрагета", който е базиран в Калабрия и според прокуратурата е най- мощната мафиотска групировка в страната, засенчваща дори по-известната "Коза Ностра" в Сицилия, предаде Ройтерс.

Съдебният процес започна в превърнатия в крепост преоборудван кол-център в калабрийския град Ламеция Терме. Обвиняемите са в метални клетки, а в специалната зала са разположени десетки бюра за стотиците адвокати, прокурори, журналисти и зрители.

900 свидетели и 400 адвокати ще бъдат изслушани в този нечуван процес, най-големия от три десетилетия, в сърцето на Калабрия - най-бедната от италианските области, разядени от мафията.

58 свидетели на обвинението са приели да нарушат омертата, закона на мълчанието, за да разкрият тайните на клана Манкузо и неговите приближени.

По време на неотдавнашно предварително изслушване бяха необходими не по-малко от три часа, за да бъдат прочетени имената на обвиняемите, начело с боса Луиджи Манкузо, вече прекарал близо 20 години в затвора, и на десетки хора с прякори, достойни за холивудски филм: Вълка, Малкия дебелак, Блонди, Козичка.

Процесът се смята и за демонстрация на силата на държавата в сърцето на територията на Ндрангета, която контролира пътищата на кокаина в цяла Европа.

В центъра на процеса ще е най-известният борец срещу мафията, прокурорът на полуострова Никола Гратери, който от над 30 години живее под полицейска охрана.

Като дете този 62-годишен днес калабриец е играл футбол с много от тези, които след това изпраща зад решетките. Животът му е борба за унищожаване на "тази задушаваща Ндрангета".

Още 92-ма човека признаха вина и ще бъдат съдени по облекчена процедура. Сред тях е адвокат Джанкарло Пители, бивш сенатор от партията на Берлускони "Форца Италия".

Дългото разследване, осъществено под ръководството на прокурор Гратери, завърши през декември 2019 г. Тогава при операция, в която взеха участие около 2500 карабинери, бяха арестувани над 300 предполагаеми членове на мафията.

Сред задържаните има политици, юристи и местни предприемачи. Освен в Италия арести бяха извършени в България, Швейцария и Германия.

Последният процес от подобен мащаб в Италия се състоя през 1986-1987 г. и завърши с присъди на 338 участници в "Коза Ностра". Прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино впоследствие паднаха жертва на местната мафия.

Специалистите смятат, че "Ндрагета" контролира вноса на кокаин в Европа от Южна Америка и оценяват годишния доход от тази дейност на 50 млн. евро. Пипалата на клана обаче се разпростират далеч извън Италия.

Наред с наркотрафика и взимането на подкупи от предприемачи, лихварството е друга важна част от дейността на "Ндрагета" още от миналия век. Чрез поставени лица и компании мафиотите инвестират в легален бизнес.

По данни на властите, "Ндрагета" практически контролира всички сфери от живота в Калабрия, включително здравеопазването и погребалните услуги, освен това в значителна степен е корумпирала местната власт и съдебна система.

Сред подсъдимите са висши представители на полицията и кметовете на няколко градове.

Влиянието на семейство Манкузо се е крепяло значително благодарение на тесните връзки с държавните институции, които в редица случаи са били фактически под негово разпореждане, заяви през 2019 г. прокурор Гратери.

Морският курорт Ламеция Терме, където се гледа делото, е смятан за неофициална столица на "Ндрагета".

По данни на прокурора, "Ндрагета" се състои от около 150 "семейства", на които са подчинени близо 6 хиляди "бригадири" и редови бойци. Общият брой на хората в Италия и други държави, които по един или друг начин са въвлечени в дейността на "Ндрагета", се оценяват на 20 000.

Те имат същата пирамидална структура като транснационалните компании, коментира Гратери пред агенция АФП.

Мафиотските семейства контролират всяка своя територия и на тази територия правят каквото искат, пояснява криминологът от Оксфордския университет Федерико Варезе. Ако искате да отворите магазин или да построите нещо, ще трябва да го съгласувате с тях, допълва експертът.

Прокурор Гратери е на мнение, че крупните съдебни процеси с голям брой обвиняеми и силен обществен резонанс дават най-добър ефект в борбата с мафията.

"Коза Ностра" не изчезна след съдебния процес през 1987 г., но така и не успя да възстанови мощта си.

"Днес поставяме още един камък в основата на стената, отбраняваща Италия от мафията, смята Гратери.

По думите му, през последните години е настъпил прелом в общественото мнение. Много калабрийци са започнали да се доверяват повече на държавата, отколкото на "кръстника" и все повече не се боят да нарушават "кодекса на омертата".

Прокурорът обещава да изкорени "Ндрагета", която "не дава на хората да живеят и дишат".

Проф. Варезе обаче се съмнява, че започващият съдебен процес ще сложи окончателния край на "Ндрагета".

"Хвърлете в затвора едни – появяват се други, ако се съхранят пораждащите ги дълбоки причини", коментира той.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?