В Монтанско ще плащат двойно за замърсена с арсен и кал вода

В Монтанско ще плащат двойно за замърсена с арсен и кал вода

На протест излязоха жителите на монтанската община Георги Дамяново, където цената на водата се повишава, а качеството – не.

От 1 септември е в сила сериозно увеличение – вместо 76 стотинки на кубик, ВиК дружеството вече иска по 1.60 лв., съобщи бТВ. Това е 108-процентов скок. Ако това само по себе си е смущаващо, то направо шокиращо е какво получават жителите на бедния район.

В края на август замервания на РЗИ са показали стойности на токсичния арсен, които превишават трикратно нормата. Според местните проблемът е от над 20 години, но властите винаги са прикривали замърсяването. Освен това, при дъжд от чешмите на хората тече кал с неприятна миризма. Затова и водата не се ползва за пиене, а често – и за миене.


На този фон жителите на с. Георги Дамяново и другите населени места в близост недоумяват защо цената се вдига – в общината няма нито помпени, нито пречиствателни станции. Имат и сериозни съмнения, че с водоноски им се кара същата замърсена с арсен вода, в която просто се добавят големи количества хлор.


От ВиК дружеството не пожелаха да коментират случая пред бТВ, като посочиха, че цената е съгласувана с държавния регулатор, а централният водоизточник се дезинфекцира.

Жителите на Георги Дамяново готвят подписка до президента и омбудсмана.

Споделяне

Още от България