В Москва са заловени джихадисти, подготвяли атентати на оживени места

В Москва са заловени джихадисти, подготвяли атентати на оживени места

Руската Федерална служба за сигурност арестува на 30 септември в Москва членовете на спяща клетка на терористичната групировка "Ислямска държава", подготвяли атентати на оживени места и на транспортни обекти. Това съобщи ТАСС, цитирайки пресцентъра на ФСС.

Всички членове на клетката са заловени. У тях и в жилищата им са открити и конфискувани две готови за задействане самоделни взривни устройства с голяма мощност, части за направа на още бомби, пистолети, гранати и средства за свръзка.

Дейността на клетката е била ръководена от "чуждестранни емисари". Тя е включвала руски граждани от Северен Кавказ, споделящи идеята за "насилствено обединяване на всички мюсюлмани с оглед създаване на т. т. нар. световен ислямски халифат", информира пресцентърът.

ФСС посочва, че не съобщава други данни за заловените в интерес на следствието. Очаква се те да бъдат обвинени в незаконно изготвяне на експлозиви, организиране и участие в терористична дейност.

Руските власти съобщават редовно, че са осуетили замисляни атентати в страната. През август например бе съобщено за ареста на четирима предполагаеми членове на ИД, които планирали самоубийствени атентати в молове и по транспортни обекти в Москва, напомня Франс прес.

През юли ФСС заяви, че е арестувала в Москва 7 души от Средна Азия, обвинени, че са подготвяли атентати в Санкт Петербург.

След като се намеси с военна сила в сирийския конфликт преди година, Русия - съюзничка на Дамаск, бе заплашена с отмъщение от ИД и от сирийския клон на Ал Каида, групировката Тахрир аш Шам (бивш Фронт Ан Нусра).

Споделяне

Още от Свят