В Москва ще съдят бедняци и алкохолици за изборни фалшификации

Московското следствие образува 8 наказателни дела за нарушения по време на изборите за Държавна дума на 4 декември м.г., съобщи руският в. "Известия", цитиран от БТА.

 

Социално слаби столичани хвърляли в урните фалшиви бюлетини само срещу 1000 рубли (към 33 долара, б. р.), сандвич и чай, посочва вестникът. Заподозрените по тези дела са маргинали - алкохолици, скитници и малоимотни граждани, уточнил източник от следствието.

 

"Жал му става на човек да ги наказва дори", коментирал събеседникът на "Известия", според когото нарушителите дори не знаели, че ги заплашва до 4 години затвор.

 

Всеки от "наетите" 30-40 души трябвало да обиколи по 7 избирателни секции в Москва, да размени условен знак с председателя и да хвърли в урните по 10 фалшиви бюлетини, внесени тайно в чанта, скрита под дрехите. Също и бюлетината, получена в съответната секция - в нея било наредено да сложи "чавка" в графата на управляващата партия "Единна Русия",
спечелила впоследствие вота.

 

Повечето "завербувани" действали предпазливо, но някои все пак били хванати на местопрестъплението. Един бил твърде развълнуван, ръцете му треперели и бил задържан, когато изтървал всички фалшиви бюлетини и те се разсипали на пода.

 

Генадий Гудков, депутат от "Справедлива Русия", потвърдил информацията. Според него организатор на фалшификациите е била администрацията на един от окръзите в град Москва. По данни на "Известия" скоро ще бъдат образувани и други дела за фалшификации - не само срещу изпълнители, а и срещу чиновници от столичните власти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?