Политологът Антоний Гълъбов:

В началото сме на формирането на нов партиен картел

"Сигурността и енергетиката са двата сектора на руско влияние и точно те в момента се пренареждат"

Антоний Гълъбов. Сн: БГНЕС

В момента се формира нов партиен картел, предупреди в понеделник пред БНР политологът Антоний Гълъбов, визирайки поведението на трите политически фракции в парламента - на БСП, ДПС и "Атака".

"В момента виждаме един политически по своя характер протест, – първият от много години насам политически протест", каза Гълъбов и обясни какви са опасностите пред този протест, като се направи паралел с протестите през февруари срещу високите сметки на тока.

"Оказа се, че онези, които се опитаха да използват февруарските протести в своя полза – разбира се, че става дума за корпоративни интереси, аз и тогава говорих за това, че протестиращите, без да искат, попадат в обяснителната схема и в корпоративните интереси, срещу които формално протестират", каза политологът.

"Сега желанието на същите тези интереси наистина е да компрометират протестите, защото за все повече хора е ясно, че това, което се случва в управлението на страната, няма нищо общо с демокрацията", обясни той.

"Ние сме в началото на формирането на нов партиен картел. И това, което се случи на КСНС в четвъртък, е много показателно. Реално погледнато, се оказва, че "Атака" говори на висок глас онова, което БСП си мисли", продължи той.

"Отсъствието на председателя на НС като позиция и като ангажимент към сегашната ситуация е необяснимо за мен. Както Миков, така и Местан, така и Станишев седяха и тихо мълчаха, докато Сидеров провокираше президента. Всъщност реално погледнато, независимо от това, че няма преки преговори между "Атака" и ДПС, те са свързани през БСП", каза политологът.

"Това има своя израз и на европейско ниво. ПЕС, подкрепяйки Станишев в тази ситуация – 11 месеца преди изборите за ЕП, според мен поема огромен риск за предстоящите резултати", смята Гълъбов, визирайки форума на Партията на европейските социалисти в събота.

Според политолога проблемът е в отказа да се управлява.

"Имаме много ясния профил на желанието за пренареждане на сектора за сигурност, на желанието за пренареждане на сектора на енергетиката. Сигурност и енергетика са двата сектора на руското влияние във всички бивши социалистически страни", обясни Гълъбов.

Той предупреди, че се наблюдава опит да се играе със страховете на хората, като се внушава колко ще са вредни едни бързи избори.

Гълъбов смята, че в Изборния кодекс са необходими само 4-5 промени и ако има политическа воля, промените могат да се случат в рамките на един месец.

"Ако скоро имаме предсрочни избори, високата гражданска активност в момента неминуемо ще увеличи избирателната активност", подчерта социологът и добави, че, според него, следващите избори няма да възпроизведат сегашния резултат.

Антоний Гълъбов коментира и форума на Демократи за силна България в неделя, на който за председател на партията бе избран Радан Кънев, а досегашният председател Иван Костов направи широк анализ на политическата ситуация в момента.

"Иван Костов продължава да бъде най-сериозният политик с капацитет за оценка на ситуация и с капацитет за анализ, който далеч надхвърля рамките на опонентите му" каза Гълъбов. Според него десните политически субекти не трябва следват примера на левицата, която се явява на избори във формата Коалиция за България. Не трябва да се върви и към единна партия.

"Дясното е многолико, дясното трябва да се научи да работи заедно, без да губи собствената си идентичност", каза политологът.

Още от България