В неделя Италия гласува на регионални избори и референдум

В неделя Италия гласува на регионални избори и референдум

В обстановка на ново усилване на коронавируса в Европа, италианците гласуват в неделя и понеделник на референдум и регионални избори, където един от залозите е спечелването на историческата крепост на левицата Тоскана от крайната десница на Марио Салвини, съобщава Франс прес.

Двата вота бяха първоначално планирани за март, но бяха отложени няколко пъти заради пандемията, която е взела близо 36 000 жертви в страната.

Правителството впрочем реши гласуването да трае два дни, за да се избегнат струпвания на хора.

Според някои политически експерти, този път регионалните избори няма да са национален тест в същата степен като предишни подобни вотове. Здравната политика се определя на регионално ниво, което би трябвало да накара избирателите да оценяват местните си управници за борбата с пандемията, а не правителството.

Седем области с общо над 20 милиона жители избират областните си управители и всички погледи са насочени към три от тях, където победа на десницата би могла да разклати правителството на Джузепе Конте, което се подкрепя от антисистемното Движение "5 Звезди" (Д5З) и левоцентристката Демократическа партия (ДП).

Тези три "тестови" области са Кампания с главен град Неапол, където се смята, че действащият областен управител от ДП ще спечели, Пулия, където действащият областен управител от ДП е догонен от кандидата на десницата, но най-вече Тоскана, която е крепост на левицата от повече от половин век и където според допитванията левият и десният кандидат са на практика с изравнени позиции.

Другите четири области, в които се гласува, са Вале д'Аоста, Венето, Лигурия и Марке.

Дясната коалиция, в която влизат крайнодясната "Лига" на Матео Салвини, крайнодесните "Италиански братя" на Джорджа Мелони и десноцентристката "Напред, Италия" на Силвио Берлускони, се явява с обща листа във всички области. Затова пък правителствената коалиция на Д5З и ДП се явява разделена във всички области без северозападната Лигурия, където е намерен общ кандидат.

Политическите лидери от всички части на спектъра обаче уверяват, че резултатите от регионалните избори, които би трябвало да са известни в понеделник вечерта, няма да имат никакво отражение върху съдбата на правителството.

"В Италия се гласува на всеки пет-шест месеца. Ако трябваше всеки вот да се отразява на правителството, щяхме да обсъждаме евентуална смяна на кабинета на всеки пет-шест месеца", каза неотдавна външният министър и основен лидер на Д5З Луиджи Ди Майо.

Самият Матео Салвини уверява, че "регионалните избори не засягат правителството".

"Не мисля, че изборите и референдумът могат да свалят правителството, тъй като левицата няма намерение да предизвика парламентарни избори, защото знае, че ще загуби от десницата", смята Франко Павончело, преподавател по политология в Американския университет "Джон Кабот" в Рим.

"Ако обаче резултатите на левицата са особено разочароващи, в Брюксел ще се усили тревогата" способно ли е правителството в Рим да представи достатъчно амбициозен план за икономическо съживяване, каза Флориан Хензе от инвестиционната банка "Беренберг".

Страните, които ще получат помощ от приетия през юли от ЕС план за икономическо възстановяване от 750 милиарда евро, на първо място Италия, която трябва да получи 208,6 милиарда евро чрез субсидии и заеми, трябва да представят националните си планове в Брюксел.

Що се отнася до националния референдум за намаляване на броя на парламентаристите, обещано от Д5З с цел спестяване на средства, той изглежда се насочва към лесна победа, тъй като и другите партии приканиха избирателите да гласуват с "да".

Планирано е броят на членовете на двете камари на парламента да се понижи от 945 на 600. Днес Италия е с втория най-многочислен парламент в Европа след Великобритания (1400) и пред Франция (925).

Някои експерти намират тези избори за прибързани заради покачването на броя на заразените с новия коронавирус, макар и регистрираните по около 1500 новозаразени на ден да са под числата във Франция, Испания или Великобритания. Хората от третата възраст и бременните жени все пак ще могат да ползват обезопасени маршрути за този вот.

По БТА

Споделяне

Още от Европа