В неделя връщаме часовника с час назад

69 служители на МВР са уволнени и освободени заради корупция от началото на годината досега, съобщи в петък министърът на вътрешните работи Георги Петканов.

От тях 33-ма са уволнени дисциплинарно, а 37 са предадени на прокуратурата. С постоянна мярка задържане под стража са деветима от служителите, срещу които е повдигнато обвинение, допълни Петканов.

През същия период в МВР са приключени 194 проверки за корупционни деяния на служители, от които 136 сигнала са потвърдени. На 40 от служителите са наложени дисциплинарни наказания, различни от уволнение, каза вътрешният министър.

Срещу 63-ма служители на вътрешното ведомство са приложени административни мерки - 11 са освободени поради непригодност, 25 са напуснали или са пенсионирани, 10 са преназначени на друга длъжност, за да бъдат извадени от корупционна среда.

За сравнение министър Петканов посочи, че през миналата година от 307 сигнала за корупция са потвърдени 172, а през 2002 г. от 312 проверки верни са се оказали сигналите за 212.

По думите му най-честите сигнали за корупция са за гранична полиция, КАТ и някои обслужващи звена.

Вътрешният министър съобщи, цитиран от БТА, че вчера е издал нова заповед за противодействие на корупцията в системата на МВР. Тя е актуализиран вариант на заповедта му от 2001 г. въз основа на натрупания опит по туининг-проекта между МВР и Хоум офис - Великобритания.

Запитан дали е преустановена частната дейност на служители от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), министър Петканов каза, че миналата седмица е уволнен пореден служител от звеното. Установено е, че той придружавал лице при транспортирането на откраднат мотоциклет от Видин до София. При проверка на КАТ в Ботевград служителят от СОБТ е представил служебната си карта, за да избегне усложнения.

Споделяне

Още от България