В "Пирогов" спасиха мъж, погълнал дървено яйце

В "Пирогов" спасиха мъж, погълнал дървено яйце

В "Пирогов" спасиха 33-годишен мъж от Дом за медико-социални грижи във Видин, който е погълнал дървено великденско яйце, съобщиха в сряда от лечебното заведение. Мъжът е бил докаран в болницата по спешност малко след полунощ.

Рентгенът показал, че трахеята на пациента е притисната от яйцевидно тяло с диаметър 3 сантиметра. Мъжът е бил интубиран незабавно, а дежурните екипи започват борба да отстранят яйцето.

Специалистите се стремят да избегнат агресивния подход чрез торакотомия или отваряне на гръдния кош на пациента и предприемат иновативен хибриден и много по-щадящ метод.

Случаят събира екипа на началника на Отделението по гастроентерология доктор Камен Данов с този от Клиниката по хирургия.

Лекарите правят миниразрез в областта на стомаха, през който ендоскопски успяват да огледат чуждото тяло от всички страни- през стомаха и през устата.

След 4 часа усилия успяват да отпушат хранопровода и да извадят през устата дървеното яйце.

"Не сме имали досега такъв случай. В световната медицинската литература има докладвани само няколко сходни. Благодарение на хибридната хирургическа намеса, сега за пациента предстои кратък период на възстановяване на мястото, където е извършен разрезът и засегната от чуждото тяло част на хранопровода", сподели началникът на Отделението по гастроентерология доктор Камен Данов.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?