В Полша са арестувани двама души заради подготовката на нападения срещу мюсюлмани

В Полша са арестувани двама души заради подготовката на нападения срещу мюсюлмани

Полските специални служби съобщиха за ареста на двама членове на радикална групировка по подозрение, че подготвяли въоръжени нападения срещу живеещи в страната мюсюлмани, съобщи Франс прес.

"Това са първите два ареста сред членовете на тази групировка, която е подготвяла прояви на насилие в Полша", заяви говорител на координатора на специалните служби, без да уточни самоличността на двамата задържани.

В изявление на Агенцията за вътрешна сигурност се посочва, че двамата заподозрени вече са били разследвани за подготовка на терористично нападение срещу полския парламент през 2013 г. с бронирана кола с 4 тона взривни вещества. Организаторът на този план беше осъден на 13 години затвор.

Според говорителя на специалните служби радикалната групировка се е вдъхновила от терористичните нападения на Андерш Брайвик в Норвегия през 2011 г. и на Брентън Тарант в Нова Зеландия през 2019 г.

Единият заподозря бил арестуван във Варшава, а другият - северозападния град Шчечин. Претърсени са редица места в различни райони на Полша и са конфискувани химически вещества, които могат да се използват за изработване на взривни устройства.

Полша е с население 38 милиона души, главно католици. Смята се, че мюсюлманите в страната са около 20 хиляди. 

Споделяне

Още от Свят