В Полша влезе в сила закон, криминализиращ определени изказвания за Холокоста

Анджей Дуда

В Полша в четвъртък влезе в сила закон, който криминализира обвиняването на полския народ или полската държава за престъпления, извършени от нацистка Германия, предаде Асошиейтед прес.


Законът предизвика криза в отношенията с Израел, където се тревожат, че неговата истинска цел е да възпре проучването на поляци, убивали евреи през Втората световна война. Полски представители отричат подобно нещо.

Израелски и полски представители се събраха в Ерусалим на първа работна среща за уреждане на кризата.

Полският президент Анджей Дуда подписа закона миналия месец, но също така го изпрати за преглед в Конституционния съд. Полски служители казват, че няма да бъдат повдигани наказателни обвинения, докато съдът не постанови своето решение, което се очаква след няколко седмици.

Прокуратурата обаче вече проучва случаи, при които Полша е оклеветявана заради нейни военновременни действия.

 

Законът беше критикуван и от САЩ, които се опасяват, че той ще потисне правото на изразяване и научните изследвания. Вашингтон предупреди Варшава, че ако бъде прокаран, законът ще засегне стратегическите отношения на Полша със Съединените щати и Израел.

 

Осъзнавайки опасенията в САЩ, полското правителство прати тази седмица във Вашингтон Марек Магеровски, помощник-държавен министър в полското външно министерство, за срещи с представители на администрацията, законодатели и еврейски групи в опит да разсее страховете им. Вчера Магеровски каза, че правителството на Полша е било изненадано от шума около закона, и призна, че Варшава не е била добре "подготвена" да обясни неговите цели и въздействие. Същевременно, каза той, медийни публикации и коментари на чуждестранни политици правеха "грубо неверни интерпретации" на закона и целите му, което е наложило неговата визита.

 

Магеровски заяви, че Полша никога не е "избелвала" своята история и факта, че някои поляци са извършвали "позорни действия" по време на Втората световна война. По думите му обаче законът дава на правителството средства да отвръща, когато страната е обвинявана в съучастие в холокоста. Досегашните опити да се отвръща на ударите с протести срещу използването на израза "полски лагери на смъртта" бяха неуспешни, каза той. "Тези опити бяха безрезултатни", каза той и добави, че новият закон е необходим "законов инструмент, който да ни позволи да предотвратим говоренето за полско съучастие".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа