В полския град Катовице започна 24-ата годишна конференция на ООН за климата

В полския град Катовице започна 24-ата годишна конференция на ООН за климата

С два часа и половина закъснение в полския град Катовице в неделя беше открита 24-ата конференция на ООН за климата (COP24), съобщи Франс прес.

Близо 200 държави ще участват в двуседмични дискусии в опит да дадат тласък на прилагането на практика на Парижкото споразумение от 2015 г. въпреки съпротивата срещу по-амбициозна реакция на глобалното затопляне, което, както свидетелстват научните доклади, вече е безспорен факт.

В необичайна декларация, до която Франс прес е получила достъп, председателите на няколко предишни конференции ще призоват тазгодишният форум да отправи "недвусмислено послание" за амбициите на страните. Всяко забавяне в действията, ще направи по-трудно и по-скъпо справянето със затоплянето на климата, се очаква да предупредят те.

Еднодневната среща на върха в Катовице утре, в която са потвърдили участието си едва двадесетина лидери, сред които премиерите на Холандия и Испания, и президентите на Нигерия и Ботсвана, може да даде знак за намеренията на останалия свят. С изказване на тази среща ще участва и българският президент Румен Радев.

Въпреки политическия диалог, наречен Диалог "Таланоа", чрез който би трябвало да се договори увеличаване на ангажиментите, наблюдателите се опасяват, че повечето страни, призовани да преразгледат набелязаните от тях цели, ще изчакат свиканата от генералния секретар на ООН през септември 2019 г. среща на върха в Ню Йорк, за да огласят решението си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?