В понеделник Сирия започва да изтегля войските си от Ливан

Президентът на Сирия Башар Асад заяви след силен международен натиск, че сирийският военен контингент ще бъде изтеглен от Ливан.

Изтеглянето на сирийците към долината Бекаа ще започне в понеделник, веднага след срещата в Дамаск между ръководствата на двете страни, на която се очаква да бъде одобрен планът за изтеглането, съобщи ливанският министър на националната отбрана Абдел Рахим Мрад, цитиран от Ройтерс.

Той уточни, че войниците ще се изтеглят от северен Ливан в съответствие със Споразумението от Таиф, което сложи край на гражданската война в страната.

Асад заяви пред парламента в Дамаск, че Сирия няма да остане в Ливан дори и един ден, ако ливанците постигнат консенсус, че искат да бъдат изтеглени 15-те хиляди сирийски войници.

Изтеглянето обаче трябва да стане постепенно и няма да започне веднага.

По-рано през деня американският президент Буш използва редовното си седмично радиообръщение отново да поиска от Сирия да се изтегли от Ливан.

Натискът върху Сирия да се изтегли от Ливан се засили след убийството в Бейрут през миналия месец на бившия ливански премиер Рафик Харири.

Генералният секретар на ООН "прие за сведение" изявлението на Башар Асад за изтеглянето на сирийските войски от Ливан и в момента "внимателно го анализира", се отбелязва в комюнике на официалния представител на Анан, разпространено в събота в ООН.

В близките дни Анан ще изпрати своя специален представител Тере Ред-Ларсен в Бейрут и Дамаск, за да обсъди с ръководителите на Ливан и Сирия въпроса за "незабавното изпълнение на всички текстове" на резолюция 1559 на Съвета за сигурност на ООН. В нея се призовава за изтегляне на сирийските войски от Ливан.

Междувременно в мюсюлманските квартали на Бейрут в неделя са започнали масови демонстрации в подкрепа на съюза със Сирия.

Младежи от шиитски групировки, просирийски партии и организации издигат лозунги в подкрепа на националното единство, протестират срещу външната намеса в работите на Ливан и носят портрети на президента на Сирия Башар Асад и на ливанския държавен глава Емил Лахуд и знамената на двете страни.

Просирийското правителство на Ливан в началото на седмицата подаде оставка под натиска на масови демонстрации и протести с искания за изтегляне на сирийските войски от страната.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?