В портфейла на българина има повече активи, отколкото кредити

В портфейла на българина има повече активи, отколкото кредити

Във финансовия портфейл на българските домакинства активите преобладават над кредитите и така домакинствата потвърждават позицията си на нетни спестители. Това се казва в анализ на „Уникредит груп” за богатството и задълженията на домакинствата в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в частта му за България, разпространен в неделя. „Уникредит груп” е собственик на най-голямата българска банка „Булбанк”, след като в нея се вляха и банките „Хеброс” и „Биохим”. Аналитичното звено на групировката предоставя редовни икономически анализи за страните от ЦИЕ, тъй като присъствието ѝ във финансовия сектор там е особено осезателно.

Според анализа, през 2007 г. нетното богатство на българските домакинства, от което са извадени извънипотечните задължения, достига 37% от брутния вътрешен продукт (БВП). Очаква се през 2009 г. то стигне 44% от БВП.

Финансовите активи на домакинствата са се увеличи през 2007 г. спрямо предходната с 27%, а с корекция на инфлацията – с 20%. Според „Уникредит” реалният ръст с 20% на финансовото богатство продължава четвърта година. То е подкрепено от увеличаване на доходите, нарастването на заетостта, силният и продължителен ръст на цените на недвижимите имоти и тенденцията българите, работещи в чужбина, да вкарват в страната все повече изработени средства.

Основната форма на спестявания в България остават депозитите, макар че делът им постепенно намалява за сметка на алтернативни форми – пенсионни фондове, бум на участието във взаимни фондове, особено при колективните инвестиционни схеми с акцент върху местния пазар на недвижими имоти и акции. Засега обаче вложенията във взаимни фондове са едва 3% от размера на общото финансово богатство на домакинствата.

Ръст бележи и животозастраховането, но за сметка на това силно изостават вложенията в здравното застраховане. Според анализаторите депозитите ще продължат да доминират в структурата на инвестиционния портфейл на българина поради традиционни нагласи, но увеличаването на вложенията в пенсионни и взаимни фондове ще приближи българските домакинства към западните стандарти, смятат от „Уникредит”.

От групировката смятат, че финансовите активи на домакинствата ще продължат да нарастват с около 23% средногодишно в периода 2007-2009 г.

На този фон задълженията на домакинствата са нараснали с 39% през юни спрямо същия период на миналата година. Той като част от заемните средства са отишли за придобиване на недвижими имоти, чиято цена продължава да се покачва, домакинствата остават с по-високи активи спрямо кредитите, което именно ги прави нетни спестители.

Според „Уникредит” ще се забави тенденцията на вземане на нови кредити от домакинствата поради факта, че взетите трябва да се погасяват. Стабилизацията на пазара на недвижими имоти и сравнително високите нива на дълг в сравнение с по-бавния ръст на доходите ще намали допълнително ръста на кредитите за граждани и домакинства до 26% през 2008 и 18% през 2009 г., смятат още анализаторите.

 

Споделяне

Още от Бизнес