В разгара на украинската драма Обама се срещна с премиера на Грузия

Западната помощ за Украйна ще покрие всички нужди на страната

Министър-председателят на Грузия бе приет от президента на САЩ в Белия дом.

Президентът Барак Обама се срещна за около 20 минути в понеделник с министър-председателя на Грузия Иракли Гарибашвили, който бе в Белия дом за разговор с вицепрезидента Джо Байдън, съобщи "Уолстрийт джърнал". Двамата са говорили за Украйна и последната смяна на властта в Грузия, както и възможностите за засилване на търговските връзки между двете страни, съобщиха от Белия дом.


Президентът Обама използва срещата, за да подчертае виждането на САЩ за Грузия като пример за бивша съветска република, която е осъществила успешен преход към демокрация и развила връзки със Запада. Украйна оцеля след месеци на политическа нестабилност и насилие и в момента има временно ръководство, което се опитва да поеме контрола върху управлението на страната и спешно търси международна финансова помощ.

Сътрудници на Обама заявиха на брифинг пред журналисти, че се подготвят два пакета финансова помощ за Украйна – един от Международния валутен фонд и един "допълващ" от САЩ и ЕС.


Висш представител на администрацията уточни, че западната помощ напълно ще удовлетвори всички финансови нужди на страната и може да надхвърли обещаната от Русия сумата от 15 млрд. долара.

Все още не сме в позиция да говорим за конкретна сума, но си даваме сметка, че нуждите на украинската икономика в следващите няколко години ще са съществени, заяви представителят на администрацията.

Прессекретарят на Държавния департамент на САЩ напомни, че американската финансова помощ за Украйна трябва да бъде одобрена от Конгреса.


И финансовата помощ от МВФ, и допълнителната от САЩ и ЕС, ще бъдат отпуснати само, ако в Украйна има преходно правителство.

Друга тема, засегната на срещата на Обама с грузинския премиер, е била Афганистан. Президентът на САЩ освен това е изразил подкрепата си за лидерите на всички политически партии в Грузия.

Вицепрезидентът Байдън освен това има планирани разговори през тази седмица с министър-председателя на Молдова – друга бивша съветска република с наследени конфликти.

Споделяне

Още от Свят