В Русия горят книги, издадени с помощта на фондацията на Сорос

В Русия горят книги, издадени с помощта на фондацията на Сорос

Властите в руския северен град Воркута са изгорили над 50 книги и са иззели от библиотеки в местните вузове над 500 тома от други заглавия с мотива, че те са "чужди на руската идеология", предаде Асошиейтед прес, като се позовава на руски медии.

Книгите, повечето от тях учебници, били издадени с пари на фондацията на Сорос, която през ноември м.г. бе обявена за "нежелан чуждестранен агент" и бе принудена да прекрати дейността си в Русия.

Във воркутинския политехнически колеж са иззети 14 екземпляра от 6 книги, а около 400 екземпляра са иззети от библиотеките на Ухтинския държавен технически университет, също в република Коми.

Според завеждащата библиотеката на колежа една от книгите, със заглавие "Мироглед", била "леко религиозна" и не била търсена от студентите. "Изваждат се картоните на книгите от каталога, съставя се протокол, книгите се изнасят в кашони на двора зад колежа и се изгарят. Вършили сме тази процедура нееднократно, когато бракуваме остарели фондове. Същата технология се прилага във всички библиотеки", каза тя, цитирана от руски медии.

В писмо с вчерашна дата на образователния министър на руската република Коми, където се намира Воркута, се казва, че книгите са унищожени по нареждане на пълномощника на руския президент в Северозападния федерален окръг Владимир Булавин. Писмото е било изпратено до местен новинарски сайт в отговор на искане за информация.

"По принцип изгарянето на книги е близко до унищожаването на паметници. То се възприема зле и събужда странни исторически асоциации, които според мене са напълно неприемливи", каза по този повод министърът на културата на Русия Владимир Медински, цитиран от ТАСС.

Споделяне

Още от Свят

Какво правителство е добре да има сега?