В Русия горят книги, издадени с помощта на фондацията на Сорос

В Русия горят книги, издадени с помощта на фондацията на Сорос

Властите в руския северен град Воркута са изгорили над 50 книги и са иззели от библиотеки в местните вузове над 500 тома от други заглавия с мотива, че те са "чужди на руската идеология", предаде Асошиейтед прес, като се позовава на руски медии.

Книгите, повечето от тях учебници, били издадени с пари на фондацията на Сорос, която през ноември м.г. бе обявена за "нежелан чуждестранен агент" и бе принудена да прекрати дейността си в Русия.

Във воркутинския политехнически колеж са иззети 14 екземпляра от 6 книги, а около 400 екземпляра са иззети от библиотеките на Ухтинския държавен технически университет, също в република Коми.

Според завеждащата библиотеката на колежа една от книгите, със заглавие "Мироглед", била "леко религиозна" и не била търсена от студентите. "Изваждат се картоните на книгите от каталога, съставя се протокол, книгите се изнасят в кашони на двора зад колежа и се изгарят. Вършили сме тази процедура нееднократно, когато бракуваме остарели фондове. Същата технология се прилага във всички библиотеки", каза тя, цитирана от руски медии.

В писмо с вчерашна дата на образователния министър на руската република Коми, където се намира Воркута, се казва, че книгите са унищожени по нареждане на пълномощника на руския президент в Северозападния федерален окръг Владимир Булавин. Писмото е било изпратено до местен новинарски сайт в отговор на искане за информация.

"По принцип изгарянето на книги е близко до унищожаването на паметници. То се възприема зле и събужда странни исторически асоциации, които според мене са напълно неприемливи", каза по този повод министърът на културата на Русия Владимир Медински, цитиран от ТАСС.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?