Москва повиши 150 пъти глобата за участие в неразрешени протести

В Русия протестът без разрешение стана "по-скъп" от кражбата на кола

В Русия протестът без разрешение стана "по-скъп" от кражбата на кола

Руският парламент прие закон, който увеличава 150 пъти глобите за участници в неразрешени протести. Партията на Путин "Единна Русия" има мнозинство в  450-членната долна камара на парламента (Държавна Дума), където законът бе приет с 241 срещу 147 гласа късно вечерта във вторник. Същото още в сряда сутринта направи Горната камара на руския парламент Съветът на Федерацията. В подкрепа на закона гласуваха 132 сенатори, един се обяви против, а друг се въздържа.

Депутатите от партията "Справедлива Русия" се опитаха вчера да предотвратят приемането на закона с "италианска стачка" – те поискаха разглеждането на 359 промени в текстовете на законопроекта с надежда, че така процедурата ще се проточи до ваканцията на Държавната Дума. Това наложи депутатите да работят почти до полунощ московско време, но законът все пак бе гласуван на две четения от пропрезидентското мнозинство.

Сега предстои документът на бъде подписан от президента, което е чиста формалност. Кремъл иска новият закон да е влязъл в сила във вторник следващата седмица, за когато опозицията планира нов масов протест в Москва.

Новият закон увеличава глобите от сегашните 2000 рубли на 300 000 рубли (9000 долара) за граждани, участващи в неразрешени протести, и на 600 000 рубли за длъжностни лица и до 1 милиона рубли за юридически лица, участващи в подобни протести. Първоначално глобите в проектозакона бяха фиксирани на 1,5 милиона рубли, но под натиска на критиците сумата беше намалена. И въпреки това тази санкция е значително по-строга от наказанията за много други престъпления.

За сравнение, проституцията в Русия се наказва с глоба от 2500 рубли (75 долара), нарушенията при складиране на ядрени материали с глоба от 5000 рубли (150 долара) за обикновени граждани и 40 000 рубли (1200 долара) за държавни служители, извършването на аборт без медицинска квалификация с глоба от 80 000 рубли (2400 долара), за кражба на автомобил с глоба от 120 000 рубли (3600 долара) и нарушенията на условията за безопасност при проектиране, строеж и ползване на ядрени обекти, които може да доведат до радиоактивно заразяване - с глоба от 200 000 рубли (6000 долара), отбелязва АП.

Законът въвежда и още едно наказание – безвъзмезден принудителен труд, който се назначава със съдебно решение и който не трябва да превишава 4 часа на ден, извън основната работа или учебни занятия на наказаното лице. Безвъзмездният принудителен труд може да бъде налаган от 20 до 200 часа.

По повод приемането на закона председателят на Консултативния съвет по човешките права към руския президент Михаил Федотов, изпрати в сряда писмо до председателката на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко, в което я информира, че ще поиска от президента Владимир Путин да наложи вето на нормативния акт. Междувременно обаче законът бе гласуван, а след това Матвиенко заяви, че не е получила писмото и че то се е загубило.

Вчера преди дебатите в Думата Федотов изпрати такова писмо и на председателя на Думата Сергей Наришкин с подробен юридически анализ на законопроекта. Аргумент срещу законопроекта е фактът, че той навлиза в материята на Гражданския кодекс, но няма официални предложения за промяна в този кодекс.

Главният удар на Федотов по законопроекта, пише в сряда "Независимая" газета", е твърдението му, че въвеждането на общественополезен труд изисква наличието на подобно перо в държавния бюджет - тоест в дебатите за законопроекта трябва да присъства и становище на правителството, както изисква конституцията; такова становище обаче не е взето.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?