В Русия се създава "министерство" за блокираните в чужбина туристи

Руските власти не могат да предпазят руснаците от банкрути на туроператори, затова решиха да създадат своеобразно "туристическо министерство на извънредните ситуации", което да помага на руски туристи, оказали се блокирани в чужбина, да се върнат в родината си, пише пише в сряда руският вестник "Независимая газета", цитиран от БТА.

Не по-късно от ноември трябва да започне да работи Общоруско обединение на туроператорите, което да има свой компенсационен фонд. Предвижда се към май 2013 г. в него да са събрани около 230 милиона рубли.

 

Парите ще стигнат, за да се плати за връщането в Русия на клиенти на средно големи туроператори, но при по-глобални сътресения парите няма да са достатъчно за спасяване на всички пострадали, пише изданието.

 

Русия вече създаде през тази година система за спасяване на туристи към руската държавна агенция за туризъм (Ростуризм). Тя трябваше да се оправя и с първата криза, която възникна с фалита на туроператора "Чери тур" в неделя. Заради това около 300 туристи на дружеството имаха проблеми със заплащането на почивката си в България и връщането по домовете си. Засегнати бяха и летовници на дружеството в Хърватия и Черна гора.

 

Петдесетина от блокираните в България туристи се очакваше вчера да се върнат в Русия, а останалите ще летят на 10 и 11 септември. Ростуризм е провел преговори с българската страна и това е дало възможност да бъде уреден конфликтът с приемащия туроператор, който преди искаше допълнително заплащане от руските туристи, пише "Независимая газета", позовавайки се на шефа на руската туристическа агенция Александър Радков.  

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?