В Русия забраняват книги на британски историци, издадени с подкрепата на Сорос

Изземането на научна литература по идеологически причини е фашизъм, възмутиха се руски историци

В Русия забраняват книги на британски историци, издадени с подкрепата на Сорос

От руски училищни библиотеки ще бъдат иззети книги по история, написани от видните британски експерти Джон Кийгън и Антъни Бийвър, издадени с подкрепата на фондация "Отворено общество" на американския банкер и фалнтроп Джордж Сорос. Макар че "Отворено общество" не е получила статут на "нежелана организация" в Русия, в регионите вече започват да се избавят от наследството ѝ, пише в. "Комерсант".

Министерството на образованието в Свердловска област е разпоредило от училищните библиотеки да се изземат книгите, издадени с подкрепата на фондацията. Според чиновниците, трудовете на двамата известни учени "пропагандират стереотипи, формирани във времената на Третия райх". Това решение възмущава руски историци, които смятат, че "изземането от библиотеките на научна литература по идеологически причини – това е фашизъм".

В разпореждането на образователното министерство за извънредната проверка на библиотеките се посочва, че "във връзка с юбилея от Великата Победа е необходимо постъпването на литература в училищата да се държи под особен контрол".

Сър Джон Кийгън (1934-2012) е британски историк и преподавател, специалист по военните конфликти в новата история – от Гражданската война в САЩ до неотдавнашната война в Ирак. В Русия нееднократно е преиздаван неговият основен труд – "Първата световна война", в който подробно се разглеждат преди всичко политическите грешки, довели до конфликт от такъв мащаб.

Неговият сънародник Антъни Бийвър (роден 1946 г.) е автор на редици книги по история на Втората световна война. В Русия най-известна е книгата му "Падането на Берлин.1945", където са описани и факти на насилие над немски мирни жители от страна на съветски войници.

Решението на регионалното министерство на образованието изцяло се поддържа от властите в Свердловска област. "Много учени -историци смятат, че книгите на такива автори погрешно тълкуват информацията за събитията от Втората световна война, противоречат на исторически документи, пропити са от пропагандните стереотипи на нацизма", са заявили пред "Комерсант" от отдела по информационна политика на свердловския губернатор.

Руски учени обаче смятат, че това решение е погрешно.

Изземането на научна литература по идеологически причини е фашизъм

"Разбира се, книгите на Бийвър у нас се оценяваха доста критично, но той е известен специалист. Във всички случаи учителите по история е необходимо да се запознаят с различни гледни точки, за да могат да ги съпоставят. Непонятно е защо се изземат от библиотеките книги, след като там те и без това са недостатъчно", коментира академик Александър Чубарян, съпредседател на Руското историческо дружество.

"Бийвър е автор с определен идеологически възглед, който може да се нарече антисъветски. Но в неговите книги няма никаква прослава на нацизма", заявява директорът на фондация "Историческа памет" Александър Дюков.

"По мое мнение, да се забраняват исторически книги е лоша идея. Днес ще забранят едно, утре друго, а да се спре ще бъде трудно", коментира той.

Професорът от Европейския университет в Санкт-Петербург, член на Свободното историческо дружество Иван Курилла заявява, че трудовете на Антъни Бийвър за Втората световна война са едни от най-пълните.

"Да, британските учени и до днес използват повече немски източници, отколкото съветски, тъй като за нас все още е трудно да попаднем в архивите. Затова англосаксонската историография е по-немскоориентирана и те самите го признават. Но това не означава, че книгите на западните историци са недостоверни, това е професионален поглед от друга страна", коментира проф. Курила.

"И разбира се, там се споменават теми, които съветските и руските изследователи биха предпочели да не повдигат. Но самата идея, че е необходимо по идеологически причини да се изземат научни книги от библиотеките – това е фашизъм", възмущава се руският учен. Много по-добре би било да ги допълнят с хубави руски трудове и да се провеждат в училище сериозни дискусии за войната, допълва той.

От образователното министерство в Свердловска област не уточниха от кого е постъпила при тях информацията за вредата от книгите на двамата британски учени. В края на юли обаче в. "Известия" публикува статия "Структури на фондация "Сорос" отидоха в руските библиотеки". В нея се твърди, че американската фондация е създала "мрежа от подконтролни или свързани организации из цяла Русия". Именно в тази статия за пръв път се появява твърдението, че историците Кийгън и Бийвър "пропагандират стереотипи, формирани във времената на Третия райх", което е цитирано в заповедта на областното министерство на образованието.

В същата публикация е направен изводът, че "под егидата на благотворителността, просвещението и образованието, фондация "Сорос" активно внедрява ненужна идеология", работейки с цел да "отслаби Русия".

Фондация "Сорос" се появява в Русия през 1995 г. и до 2003 г. финансира активно образователни и правозащитни проекти на територията на страната. Общият размер на средствата е 1 млрд. долара. Грантове от фондацията са получили 64 585 учители, професори и студенти. През 1995 г. в пресата за пръв излиза статия за това, че фондацията нанася вреда на Русия, тъй като съдейства за "изтичането на мозъци". Тогава Държавната дума проверява дейността на фондацията и след неговите заключения руският парламент изказва благодарност на Джордж Сорос за "принос в съхраняването на развитието на националните наука, образование и култура".

Сега фондацията се намира в неофициалния "патриотичен стоп-списък".

В момента в Русия продължават да работят организации, създадени с подкрепата на "Отворено общество": Московското висше училище за социални и икономически науки, фондация за култура и изкуство Иститут "Про арте", Пушкинската библиотека.

Патриотичният стоп-списък

На 8 юли Съветът на федерацията (горната камара на руския парламент) изпрати на външното министерство и главна прокуратура "патриотичен стоп-списък" "във връзка с необходимостта" да се противодейства на "антируската активност" на някои чуждестранни организации.

Сенаторите включиха в списъка 12 организации, сред които тази на Сорос, Freedom House и Кримската полева мисия по правата на човека, но не успяха да обяснят как тези структури се намесват във вътрешната политика на Русия. Председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко каза, че списъкът има "предупредителен характер", а попадналите в него организации го окачествиха като "грешка" и "недорбожелателна стъпка".

Руската главна прокуратура призна американския Национален фонд в подкрепа на демокрацията (National Endowment for Democracy) за нежелана организация на територията на Русия. Решението бе изпратено в правосъдното министерство. Всички руски поделения на фонда ще бъдат закрити, а сметките им -замразени. Фондът стана първата чуждестранна неправителствена организация, призната за нежелана в Русия.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате да свърши служебното правителство?