В Сърбия заподозряха "Лукойл" в злоупотреби при сделката за "Беопетрол"

Съветът за борба с корупцията към сръбското правителство заподозря руската компания "Лукойл" и сръбската Агенция по приватизация в злоупотреби при сделката с петролната компания "Беопетрол" през 2003 г., пише руското издание "Ведомости" в четвъртък.

"Лукойл" придоби срещу 117 млн. евро дял от 79.5% в държавната "Беопетрол", която контролираше 20 процента от пазара на горива в страната и се ангажира да вложи в развитието на дружеството не по-малко от 85 млн. евро.

Антикорупционното правителствено звено обаче обръща внимание на това, че при сделката "Лукойл" е предоставила банкова гаранция от 41 млн. евро, а след това е вземала кредити от самата "Беопетрол" за 105 млн. евро през 2004 г. и 10.2 млн. евро година по-късно. Експертите на съвета подозират и сериозни нарушения при сключването на редица заемни споразумения, различни договори и отчетността при изпълнението на приватизационните задължения. По този начин, според тях, държавата е претърпяла щети за 100-150 млн. евро.
От "Лукойл Беопетрол" и сръбската Агенция за приватизация обаче отрекоха тези подозрения. От компанията заявиха, че докладът на съвета се базира на "манипулативно изопачаване на фактите, а агенцията твърди, че в него има много фактически грешки и волни интерпретации.

"Целият доклад се основава на грешни твърдения, че субектът на приватизацията е одобри два кредита за купувача си при неизгодни условия за изпълнение на инвестиционните ангажименти, а фактически е точно обратното – "Лукойл" е дала кредит на "Беопетрол", посочва агенцията. От петролната компания не изключват да предприемат стъпки за защита на репутацията си.

Споделяне

Още от Балкани