В САЩ се осиновяват най-много български деца с проблеми

За някои от тях това е единственият шанс за оцеляване

В САЩ се осиновяват най-много български деца с проблеми

В САЩ се осиновяват най-много български деца, които имат тежки проблеми, а у нас липсват семейства, които да имат желание да гхи приемат. Това съобщиха в събота от правосъдното министерство. През последните две години американските семейства са участвали в общо 241 успешни процедури по осиновяване. На далечно второ и трето място са Италия и Франция.

Данните на Министерството на правосъдието показват, че за много малки българчета приемните семейства отвъд океана са единствения шанс за оцеляване. Такъв е случаят с момиченце на 9 години със синдром на Даун. До осиновяването тя е престояла 9 години в дом за изоставени деца със специфични нужди в Плевен. Резултатът е ужасяващ. Тя е тежала само 5 килограма и е била висока 76 сантиметра. Момиченцето не може да ходи и е било напълно асоциално.

Пусната е за осиновяване през 2011 година, а до края на година за нея е намерено американско семейство. Само за две години детето е напълно променено. Теглото ѝ се увеличава близо четири пъти, тя вече може да ходи и е напълно социализирана.

Експертът по осиновяването към правосъдното министерство Милена Първанова разказва, че за някои от тези деца осиновяването в САЩ е единственият път към физическото оцеляване. Българите, а и европейците като цяло, не желаят да осиновяват деца със специални нужди.

“В САЩ са много по-толерантни към тези деца. Там са развити много добре и всички необходими социални институции, които спомагат за социализирането им”, разказва Първанова. Поради това и практически всички деца с проблеми се осиновяват от американски семейства.

През 2012 година министърът на правосъдието е дал разрешения за осиновяване на 395 деца зад граница. През 2013 година техният брой се увеличава до 407 деца. В България са осиновени общо 700 деца през миналата година, всичките са били в добро здравословно състояние.

Има случаи, в които осиновителите се съгласяват да приемат за свои по няколко деца – основно братя и сестри. Така през миналата година са осиновени четири деца с роднинска връзка. Рекордът се държи от американско семейство, което е осиновило пет деца наведнъж.

Споделяне

Още от България