В шест града водата поскъпва от юни

В шест града водата поскъпва от юни

Поскъпване на водата в шест града от юни, обсъди Комисията за енергийно и водно регулиране на открито заседание в понеделник. Повишаването на цената ще засегне Пловдив, Бургас, Русе, Свищов, Смолян и Перник.

Най-засегнати ще са гражданите на Свищов, където заради въведена в експлоатация нова пречиствателна станция, която ще прибави 27 ст. за кубик към цената на водата тарифа за новата услуга. Разчетите на регулатора са питейната течност там вече да струва 1.78 лв./куб. м. Председателят му Иван Иванов коментира, че местните граждани настояват за по-добро качество на водоснабдяването и приемат напълно новите цени, които ще бъдат определени.

В останалите градове поскъпването е значително по-малко. С девет стотинки повече от сегашните 1.89 лв. без ДДС ще плащат жителите на Смолян, предвиждат разчетите на комисията. В Бургас поскъпването се планира да е шест стотинки - от 1.81 лева за куб. метър без ДДС до 1.87 лева. С толкова е и повишаването на цената в Перник, където ще плащат вече по 1.63 лв. без ДДС за кубически метър

В Русе се предвижда цената за пречистване да се повиши с пет стотинки - от 0.28 лева за куб. метър до 0.32 лева за куб. метър. Водният оператор е поискал и повишаване на цената за доставяне на водата от 1.43 лв. на 1.52 лв./куб. м, но не се посочва дали това е одобрено.

В Пловдив питейната течност се предвижда да поскъпне с четири стотинки до 1.48 лв. без ДДС за кубик.

До 26 май водните оператори могат да внасят възражения срещу изчисленията на водния регулатор, който ще вземе окончателното си решение на 31 май.

"Когато българските граждани гледат критично към цените на водоснабдителните услуги, трябва да отчитат, че техни сънародници работят в тези дружества и също имат нужда да получат актуализирани заплати, както всички останали сектори в страната", коментира предстоящото поскъпване на водата председателят на КЕВР Иван Иванов. По думите му, регулаторът винаги изхожда от консервативен подход при определянето на разходите и не допуска сериозни изменения.

Иванов напомни, че срокът за представяне на бизнес плановете на ВиК-дружествата за следващия петгодишен период, който започва да тече от началото на 2017 г., е 30 юни

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?