В Сирия е бил избегнат сблъсък с руски наемници

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис

В Сирия е бил избегнат сблъсък между водената от Вашингтон международна антиджихадистка коалиция и руски наемници, заяви министърът на отбраната на САЩ Джим Матис, цитиран от Франс прес.

Миналата седмица "руски елементи" заели позиции източно от река Ефрат, която бележи уговорената с Русия зона за деескалация, "в зона, където се бяхме споразумели, че могат да отидат", но твърде много се доближили до позициите на американските войници, заяви Матис.

След разговори между шефа на генералния щаб на въоръжените сили на САЩ генерал Джо Дънфорд и руския му колега генерал Валерий Герасимов "тези елементи се оттеглиха, а ние също леко отстъпихме", посочи министърът.

"Този път изглежда нещата се решиха чрез телефонната връзка за деескалация" между САЩ и Русия "и сме в стабилна тенденция", заключи Матис.

Той не уточни кога се е случил този инцидент, но в четвъртък генералният щаб на САЩ публикува кратко изявление за телефонен разговор между двамата генерали в който са били обсъдени "Сирия и други теми от общ интерес".

Според американски представител руските наемници постепенно се настанили в тази зона в близост до Дейр аз Зур в Източна Сирия. Когато започнали да копаят стрелкови гнезда намиращите се в зоната американски войници започнали да се безпокоят, уточни пожелалият анонимност представител.

Новият инцидент идва по-малко от два месеца след атака в същия район срещу щаба на бунтовническите Сирийски демократични сили, съставени от сирийски араби и кюрди.

В сградата имало американски войници и те предупредили коалицията, която отвърнала с въздушен удар, в който са убити между 100 и 200 души, включително руски граждани.

Припомняйки тази атака, Матис сега заяви, че тя е била извършена от "руски наемници". Това е първият път, в който той обвинява пряко Русия за тази атака, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят