В Слънчев бряг "бар кроловете" намалели, а приходите на държавната фирма нараснали

В Слънчев бряг "бар кроловете" намалели, а приходите на държавната фирма нараснали

Фирмата "Слънчев бряг", което притежава инфраструктурата в едноименния курорт и 75 на сто от него са на държавата, обяви, че за първата половина на годината бележи сериозно увеличение на приходите си, а организираните туристически обиколки на баровете в комплекса са намалели значително.

Дружеството отчита за шестмесечието 1.476 млн. лв. приходи от дейността си, което е с 231 000 лева увеличение спрямо 2016 г. В този период са намалели и разходите на фирмата, а т.нар. бар кролове силно са намалели.

Съобщението на "Слънчев бряг" АД идва два дни, след като вицепемиерът Валери Симеонов се разлюти, че дружеството не се съобразява с нарежданията му да прекрати обиколките на чужди туристи по баровете и че позволява на "подземни фигури" да държат преместваеми обекти, триколки и файтони в курорта, без си да плащат за това. 

Той поиска разформироването на фирмата, която действително не отчита никакви приходи от основната си дейност по поддръжката на алеи и пътища, ВиК, осветление, зеленяване, охрана, реклама.

"През 2015 г. и 2016 г. не са реализирани приходи от услуги, свързани с поддръжката на инфраструктурата в к. к. "Слънчев бряг“. Причината е възникналият през 2009 г. конфликт между дружеството и собствениците на туристически обекти в комплекса, които отказаха да заплащат такса за поддръжка на инфраструктурата“, се посочва в годишния финансов отчет на "Слънчев бряг“ АД за миналата година.

От документа става ясно още, че през 2016 г. дружеството е било на загуба от близо 1 млн. лв., въпреки общите му приходи от дейността в размер на 2.6 млн. лв. През 2015 г. загубата е била още по-сериозна – 2.2 млн. лв. В отчета се споменават и предложенията, правени от дружеството, за регулиране на конфликта със собствениците, които обаче до момента не са дали резултат..

Сега от дружеството посочват, че всички дейности по улици, осветление, маркировки, зелени площи, подсигуряване на сигурността на курорта, видео наблюдение и т.н. към момента се извършва с негови собствени собствени средства, а всички местни данъци и такси на собствениците на имоти в курорта се плащат на община Несебър.

Широко дискутираните "бар кролове", които туроператори провеждат на територията на комплекса и които се твърди, че вдигат най-много шум, чийто противник е Валери Симеонов, бележат спад, уверяват от дружеството. През тази година приходите на дружеството от такава дейност възлизат на 6 350 лева или приблизително 120 брой турове, като за сравнение през 2011 година от началото на регистрирането им са били провеждани 750 реален брой турове. Чрез контрола, осъществяван от "Слънчев бряг" АД, провеждането им вече е със затихващи функции, посочва се още в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес