В света са регистрирани над 9 милиона случая на коронавирус

Рекорден дневен ръст на Covid-19 по света

В света са регистрирани над 9 милиона случая на коронавирус

Над 9 милиона случая на новия коронавирус са регистрирани в света, показва преброяване на АФП, направено въз основа на официални данни. Над половината от тези случаи са в Европа и САЩ. Смъртните случаи в света са 468 823.

По-рано в понеделник Световната здравна организация (СЗО) съобщи за рекордно глобално увеличение на случаите на коронавирус вчера, когато общият брой е нараснал до 183 020 за 24 часа, съобщи Ройтерс. 

Най-голямото увеличение е в Северна и Южна Америка, с над 116 000 нови случая. 

Общият брой на случаите в света е над 8.7 милиона с над 461 000 починали. 

Предишният рекорд за нови заразени беше регистриран на 18 юни - 181 232.

Броят на смъртните случаи от коронавируса в Бразилия официално надхвърли 50 000 вчера, при общо над един милион заразени, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.

Бразилия, втората гореща точка на пандемията след САЩ, вече има общо 1 085 038 потвърдени случаи на коронавирус и 50 617 починали, спрямо 49 976 в събота. Според експерти действителните числа са много по-големи поради липсата на масово тестване.

Русия регистрира през последното денонощие 7600 нови случая на заразяване с коронавируса, с което общият брой на заразените в страната достига 592 280, съобщи националният щаб за борба с инфекцията. Починалите от Covid-19 през изминалите 24 часа в страната са 95 - за пръв път от 25 май жертвите за денонощие са под 100. С това общият брой на смъртните случаи в Русия поради причиняваното от новия коронавирус заболяване достига 8206 - 1,39 процента от всички регистрирани заразени. Оздравелите от вчера насам пациенти с коронавируса в цяла Русия са 4705, а общият им брой в страната от началото на пандемията - 344 416, или 58,15 процента от всички заразени.

Китай съобщи за 18 нови случаи на коронавирус за 21 юни, 9 от тях в Пекин, спрямо 26 потвърдени случаи предишния ден, 22 от които в столицата. Други седем заразени са без симптоми, спрямо шестима предишния ден. Китайските власти не броят тези пациенти като потвърдени случаи на Covid-19, предаде Ройтерс.

Южна Корея съобщи за 17 нови случая на коронавирус - за пръв път, след като през последните две седмици страната регистрираше между 40 и 50 нови случаи дневно, предаде Асошиейтед прес. 12 от новите случаи са от района на Сеул, където властите се опитват да ограничат локални огнища, свързани с нощни клубове, ресторанти, църковни сбирки и работници с ниски доходи, които не могат да си позволят да останат вкъщи. Шест от новите случаи, включително 5 от столичния район, са свързани с лица, пристигнали от чужбина.

Кметът на Сеул изрази днес опасения, че властите в Южна Корея губят контрол върху завръщането на коронавируса и каза, че в южнокорейската столица ще бъдат възстановени строгите марки за социално дистанциране, ако дневният прираст на заразените не спадне под 30 през следващите три дни. Той се оплака от безгрижието на гражданите, които не спазват социалното дистанциране на фона на нарасналото използване на обществения транспорт.

Парк се позова на предвиждания на експерти, според които ако не бъде ограничено разпространението на вируса, след месец денонощният ръст на новозаразените ще достигне 800. По думите му базовото репродуктивно число на вируса (тоест колко лица заразява един носител на вируса) е достигнало 1,8 в периода 30 април -11 юни.

В отделно изказване Джон Ън-кюон, директор на националните Центрове за контрол и превенция на заболяванията, призна, че понастоящем през страната преминава втора вълна от вируса след първата от края на февруари и март, засегнала предимно югоизточния град Дегу. От последните дни на май досега в Южна Корея се регистрират около 40-50 нови случая дневно, повечето от които в метрополията Сеул, където живее почти половината от 51-милионното население на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус