В третата година от мандата си Борисов говори това, което хората искат да чуват

Доверието в кабинета спада, изпълнените обещания на премиера са едва 11%

Министър-председателят Бойко Борисов дава обещания, които обществото желае да чуе, изпълнява малка част от тях, а доверието в правителството му се срива точно три години след като бе избран за премиер. Такава теза изказа блогърът и автор на “Бойкометъра” Асен Генов пред БНР. Мнението му бе подкрепено в по-голямата му част от социолозите Кольо Колев (Агенция “Медиана”) и Мира Радева (МБМД).

 

Като пример Генов посочи, че такива са обещанията и за падането на лихвите, за пътната инфраструктура. Има и обещания, които са изцяло противоречащи си по своя характер, каза Генов и добави като пример обещания в сферата на енергетиката и околната среда.

 

“За 1096 дни от изборите насам, имаме дадени около 533 обещания. Процентът на тези, които са изпълнени, в момента е около 11. Извън този процент са всички обещания, по които ние приемаме, че се работи в момента, че по някакъв начин процесът на тяхното изпълнение тече. Има и малък процент, които са блокирани – около 4%, по простата причина, че например министърът, който е дал даденото обещание, е сменен и не е в състояние да следи за изпълнението на това обещание. Неизпълнените обещания са около 16% до този момент – това са такива, за които или срокът е изтекъл, или очевидно те не са изпълнени”, обясни един от авторите на “Бойкометъра”, който следи всички ангажименти поети от министър-председателя.

Според социолога Кольо Колев има ерозия на доверието към управляващите. Той посочи две причини за това – икономическата криза и неумението на управляващите да управляват.

Колегата му от МБМД Мира Радева потвърди, че в третата година от управлението на правителството на Бойко Борисов има ясна негативна тенденция в сравнение с началото: “Спряла съм се на три индикатора – доверие в правителството, доверие в министър-председателя и електорален потенциал на управляващата партия спрямо най-голямата опозиционна”.

Стъпвайки на данни от май тя заяви, че “на този етап прави впечатление че последните управляващи било заради умението им да контактуват с медиите, било заради желанието на самите медии, имат най-стабилни позиции в сравнение с всички предходни кабинети. Доверието, измерено през май, към Бойко Борисов е 41%, недоверието е 52%. При Станишев доверието е било 22%, а недоверието – 72%. Най-близо до стойностите на Борисов е Иван Костов, който на същия етап от управлението има доверие 29% и недоверие – 62%. По отношение на кабинета е почти същата динамика. Към май доверието към кабинета е 33%, недоверието – около 60%. Най-добре стоящият кабинет е този на Иван Костов – през юни 2000 г. има 26% доверие и 64% недоверие. И за електоралния потенциал на управляващата партия – измерваме отношение към ГЕРБ 28 до 30% спрямо опозиционната БСП, която варира в 16-18%.

Радева изтъкна обаче изключително "бурния" месец юни. Тя очаква, че едно изследване в този момент би показало сериозен спад на доверието към управляващите.

Споделяне

Още от България