В цялата страна беше почетена 140-годишнината от обесването на Левски

Сн. БГНЕС

С традиционни прояви в цялата страна във вторник беше отбелязана 140-годишнината от смъртта на Васил Левски.

В храма "Света София" в столицата беше отслужена панихида в памет на Левски от Знеполския епископ Йоан в съслужение със свещеници от Софийската митрополия. За поклонение бе изнесен кичурът от косите на Левски, който се съхранява в храма.

Пред паметника на Васил Левски в София се проведе възпоменателна церемония, на която присъстваха президентът Росен Плевнелиев, председателят на парламента Цецка Цачева, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на отбраната Аню Ангелов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, столичният кмет Йорданка Фандъкова, народни представители и граждани. Военни ритуали бяха изпълнени от Националната гвардейска част и представителния гвардейски духов оркестър.

“Помним добре последните думи на Апостола, думите, че той е първият, но че след него идат хиляди. Той не се излъга, по неговия път тръгнаха хиляди синове и дъщери, превърна се във вечен морален коректив, който ни връща към изконните български ценности, когато превратностите на историята ни отклонят от пътя“, заяви в словото си президентът Росен Плевнелиев.

“Никога не трябва да забравяме заръката на Левски, че всички народи в България ще живеят в една чиста и свята република, с едни закони, и за турчина, и за евреина, за всичките еднакво ще е“, посочи президентът.

“Преди 70 години нашите предци спасиха българските евреи, тези българи, депутати, общественици, представители на църквата, работници, младежи - те бяха патриоти по начина, по който Васил Левски винаги ни е учил. Днес повече от всякога трябва да вървим по пътя на Апостола. Във всяка епоха ще се намерят хора, които ще забравят неговата повеля за разбирателство, ще се намери кой да отрече най-дълбоките, същностни черти на българския народ“, каза Плевнелиев.

“Мирът, разбирателството и прогресът не са дадености, за тях трябва да се борим всеки ден, всеки час“, допълни той.

“От нас зависи дали ще следваме повелите му, дали ще работим за постигане на идеала му. Чрез уважение към другите, Апостолът ни учи преди всичко да уважаваме себе си“, каза още Плевнелиев.

“Ще отстояваме ценностите на демокрацията и правовата държава...Левски не би извършил своя подвиг, ако не гледаше напред, ако не работеше упорито, ако не полагаше ежедневни усилия. Той ни завеща разбиране, че всеки трябва да си върши работата всеки ден, всеки час, но заедно да преследваме една обща цел, идеалът за горда и преуспяваща България“, посочи Плевнелиев.

В Карлово, родният град на Левски, годишнината беше отбелязана с панихида в църквата "Св. Богородица". Пловдивският митрополит Николай в съслужение с местни свещеници отслужи панихидата, споменавайки Васил Левски като йеродякон Игнатий.

"В ден като този в благодарната българска памет оживява образът и личността на най-великия българин - Апостола на българската свобода йеродякон Игнатий", каза в словото си митрополит Николай. Той припомни, че именно в този храм през 1859 г. Васил Иванов Кунчев е приел йеродяконския сан от тогавашния пловдивски митрополит Паисий. Владиката каза, че през целия си живот Апостолът осъществява християнската любов и обреченост в името на народа. “През целия си живот Васил Левски преподава уроци по православна вяра и истинско родолюбие“, каза митрополит Николай. Панихида бе отслужена и пред гроба на майката на Левски - Гина Кунчева, в двора на църквата "Св. Николай".

В Пловдив проявите, посветени 140-та годишнина от гибелта на Васил Левски, започнаха с панихида в църквата "Св. Св. Петър и Павел". Стотици пловдивчани се включиха в митинг-поклонението пред паметника на Апостола в подножието на Хълма на освободителите.

С общоградско поклонение под наслов "Олтар за Левски" в църквата "Свето Вознесение Господне" в Шумен десетки хора отбелязаха годишнината от гибелта на Апостола на свободата. Панихида отслужи Главиницкият епископ Йоан. След службата представители на патриотични организации развяха знаме с надпис "Свобода или смърт" и припомниха заветите на Левски.

В Ямбол паметта на Левски беше почетена с минута мълчание и поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Васил Левски в двора на едноименната гимназия. Преди това в църквата "Св. Николай Чудотворец" бе отслужена заупокойна молитва.

Барелеф на Левски бе открит в Добрич по повод на 140-годишнината от обесването на революционера. На паметния знак на фасадата на финансово-стопанската гимназия "Васил Левски" са изписани думите на Дякона: "Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството". Барелефът е изграден със средства, дарени от дванайсетокласниците в училището.

Десетки граждани се събраха пред паметника на Васил Левски в центъра на Кърджали, за да се поклонят пред делото на Апостола и да отбележат 140 години от обесването му.

С шествия, поднасяне на венци и цветя и църковни служения годишните беше отбелязана и в много други градове на страната.

Споделяне

Още от България