В турските заведения вече не се пуши

В турските заведения вече не се пуши
В Турция влезе в сила забраната за пушене в барове, кафенета и ресторанти, предаде Франс прес в неделя.

При нарушаване на правилата от страна на пушачите собствениците могат да викат полиция. Самите нарушители ги заплашва санкция от 69 турски лири – около 45 долара. Заведенията, в които се засекат хора с цигари, пък ги заплашва санкция до 5600 лири.

Новите правила са продължение на политиката за ограничаване на тютюнопушеното в страната, която през 2008 г. забрани цигарите на работната място.

При обсъждането на ограничителните мерки собствениците на заведения предлагаха да се въведат отделни помещения за пушачи и непушачи, но властите не се съгласиха на такава отстъпка.

Асоциацията на собствениците на кафенета смятат да обжалват забраната пред съда, тъй като бизнесът им ще пострада сериозно от забраната. Според данни на организацията 95 на сто от посетителите на кафенетата са пушачи, които ще престанат да ходят в заведенията и те едно по едно ще бъдат принудени за затварят. В резултат на това много хора ще останат без работа.

В Турция, според официални данни, около една трето от възрастното население пуши. При мъжете почти половината са зависими от цигарите. Ежегодно от болести, свързани с тютюнопушенето, в страната умират около 100 хил. души.

Споделяне

Още от Балкани