В завода за ремонт на метрото и депото в Обеля са вложени над 17 млн. лв.

В завода за ремонт на метрото и депото в Обеля са вложени над 17 млн. лв.

Над 17 млн. лв. са инвестирани в разширено депо и заводa за ремонт на столичното метро в Обеля. В сряда министърът на транспорта Ивайло Московски, столичният кмет Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на “Метрополитен” Стоян Братоев инспектираха обекта, който се реализира със средства по оперативна програма “Транспорт”.

“Софиянци могат да бъдат горди с новото съоръжение, защото то отговаря на всички европейски изисквания и норми за безопасност”, каза министър Московски. По думите му всеки лев, който е бил похарчен за изграждането на столичното метро, може да бъде видян от всеки, а ползите се усещат от над 300 000 пътници, които всеки ден ползват подземната железница. Модернизираното депо отговаря на нарасналите нужди на софийското метро след пускането в експлоатация на втория метродиаметър и разширението на първия.

Министър Московски не пропусна да се похвали, че за втора година програма “Транспорт” е европейската програма с най-добри показатели в България. Предоставената безвъзмездна финансова помощ по нея e 98% от бюджета на програмата, а на бенефициентите са изплатени 1.718 млрд. лв., което е близо 44% от предвиденото финансиране.

Разширението на депото в кв. Обеля се финансира чрез оперативна програма “Транспорт” и е част от втория етап от проекта за разширение на метрото. Той включва изграждането на 4 км линия от жк. Обеля до Надлез "Надежда” с 4 станции. Другият е изграждането на 2.2 км участък от жк. Младост 1 до бул. Цариградско шосе с 2 метростанции. Тези линии вече бяха пуснати миналата година. Отделно бяха купени и 18 нови метровлака.

В момента тече строителството на отсечката от бул. Цариградско шосе до летище София, а напролет се очаква да започне и изграждането на отсечката от жк. Младост 1 до Бизнес парка. Тези два участъка са част от третия етап на разширението на метрото. Той получи одобрение от Европейската комисия в края на 2012 г.

Споделяне

Още от Бизнес