Ваксината на Pfizer/BioNtech губи малко от ефективността си срещу южноафриканския вариант на коронавируса

Ваксината на Pfizer/BioNtech губи малко от ефективността си срещу южноафриканския вариант на коронавируса

Ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNtech губи съвсем малка част от ефективността си срещу променен коронавирус с трите ключови мутации от варианта, открит в Република Южна Африка, установи лабораторно изследване, проведено от американската компания и цитирано от Ройтерс.

Проучването на Pfizer и на учени от медицинския факултет на университета на Тексас, което още не е преминало независима оценка, показва по-малко от двойно намаление в нивата на титрите на антитела. Това показва, че ваксината вероятно би била ефективна при неутрализиране на т.нар. E484K и N501Y мутации, открити при южноафриканския вариант.

Изследването е извършено с кръв от хора, имунизирани с ваксината. Резултатите са ограничени, защото не са тествани всички мутации, открити при новия южноафрикански вариант на коронавируса.

Макар тези данни да не сочат нужда от разработване на нова ваксина, Pfizer и BioNtech са готови да реагират, ако се окаже, че вариант на SARS-CoV-2 преодолява имунитета на ваксината, обявиха от компаниите.

Учените в момента създават в изкуствена среда вирус с пълния набор от мутации и очакват резултати от експеримента след около две седмици, каза авторът на изследването и преподавател в медицинския факултет на университета в Тексас проф. Пей Йон Ши.

Резултатите са по-окуражаващи от тези от друго проучване на специалисти от Колумбийския университет, което показа, че антителата от ваксината са доста по-слабо ефективни срещу южноафриканския вариант. В това изследване обаче е използван друг метод - с псевдовируси, а не с реалния коронавирус.

Изследването е показало още по-добри резултати срещу мутации на британския вариант на вируса и предстои нов тест с пълния набор от мутации на варианта, каза проф.Ши.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?