Учени смятат, че ваксинационните стратегии срещу Covid-19 трябва да се преосмислят

Колективен имунитет може и да не бъде постигнат с ваксини, но те все пак предпазват от тежко боледуване и смърт

Учени смятат, че ваксинационните стратегии срещу Covid-19 трябва да се преосмислят

Водещи учени в областта на ваксините призовават за преосмисляне на целите на ваксинационните програми, като казват, че колективният имунитет чрез ваксинация е малко вероятно да бъде постигнат заради появата на нови варианти като този в Южна Африка, съобщава "Гардиън".

Коментарите идват след като проучване показа, че ваксината на Оксфордския университет и AstraZeneca не предпазва хората от леко до умерено заболяване от Covid-19, причинено от южноафриканския вариант на вируса. Оксфордската ваксина е основата в имунизационната програма на Обединеното кралство и е жизнено важна по целия свят заради ниската си цена и лесното ѝ приложение.

Констатациите за ниската ефективност на оксфордската ваксина срещу южноафриканския вариант на вируса последваха резултатите от проучвания на ваксините на Novavax и Janssen, за които бе установено, че имат значително намалена защита срещу този вариант - на около 60%. Другите производители Pfizer / BioNTech и Moderna също заявиха, че вариантът влияе върху ефикасността на ваксините им, макар и само въз основа на лабораторни проучвания.

Установено е обаче, че всички ваксини предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и смърт.

Шабир Мадхи, професор по ваксинология от Витватерсрандския университет в Йоханесбург, който е бил главен изследовател на редица ваксинационни проучвания в Южна Африка, включително оксфордското, каза, че е време да се преосмислят целите на масовата ваксинация срещу Covid.

Според него фокусът трябва да се премести от постигането на колективен имунитет към защитата на всички рискови групи от тежко заболяване.

Отговарящият за имунизационната кампания във Великобритания министър Надхим Захауи заяви, че британската общественост трябва да запази доверие в оксфордската ваксина, като пише в Telegraph, че използваните ваксини "изглежда работят добре срещу вариантите на Covid-19, доминиращи в момента в Обединеното кралство".

"По отношение на други варианти, не в Обединеното кралство, трябва да сме наясно, че дори когато ваксината е намалила ефикасността за предотвратяване на инфекция, все пак може да има добра ефикасност срещу тежки заболявания, хоспитализация и смърт.", допълва той.

Проф. Андрю Полард, главен изследовател в проучването на оксфордската ваксина подчерта значението на ваксините за намаляване на натиска върху здравните системи.

"Това проучване потвърждава, че пандемичният коронавирус ще намери начини да продължи да се разпространява във ваксинирани популации, но заедно с обещаващите резултати от други проучвания в Южна Африка, използващи вирусен вектор, показва, че ваксините може да продължат да облекчават тежестта върху здравните системи чрез предотвратяване на тежки заболявания ", каза той.

Сара Гилбърт, професор по ваксинология в Оксфорд, заяви в предаването на Андрю Мар на BBC, че дори ваксините да не намалят броя на заразените с различните варианти, те спасяват животи. "Може да не намаляваме общия брой случаи, но в този случай все още има защита срещу смъртни случаи, хоспитализации и тежки заболявания", каза тя.

"Това е наистина важно за здравните системи, дори ако имаме леки и асимптоматични инфекции. Да се ​​предотврати влизането на хора с Covid в болница би имало голям ефект", казва тя.

Рави Гупта, професор по клинична микробиология в университета в Кеймбридж, каза, че е прагматично да се възприеме подходът, според който ваксините ще предотвратят тежки заболявания и смърт, вместо постигането на колективен имунитет в страни като Южна Африка.

"Вероятно трябва да преминем към защита на уязвимите, с най-добрите ваксини, които имаме и които, въпреки че не спират инфекцията, вероятно предпазват от смърт", каза той.

Всички разработчици на ваксини сега работят по промяна на ваксините си, за да увеличат ефикасността им срещу новите варианти, при които има мутация в шиповия протеин. Протеинът, който се прикрепя към човешките клетки, е цел на повечето ваксини. Излизането на нови разработки на ваксините ще наложи поставянето на трета доза при някои хора по-късно през годината.

Захауи каза пред BBC, че в бъдеще хората трябва да очакват редовни бустерни дози на ваксините сруще Covid, "по начина, по който го правим с ваксинациите срещу грип, където се наблюдава какъв вариант на вируса се разпространява по света и в зависимост от това се произвежда вариант на ваксина". 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?