Ваксината за Covid-19 ще бъде безплатна за българите

Използването й ще бъде на доброволен принцип

Ваксината за Covid-19 ще бъде безплатна за българите

Ваксината срещу Covid-19 за българските граждани ще бъде безплатна за българите и няма да е задължителна, заяви в петък здравният министър Костадин Ангелов в Стара Загора. Той припомни, че България е договорило в квотата на ЕС на този момент да бъдат доставени над 2 млн. броя, които приоритетно ще отидат за уязвимите хора.

"Следващия петък всички здравни министри от страните в ЕС имаме видео конферентна връзка, на която ще бъдат изчистени всички въпроси, притеснения или механизми за осигуряването на тази ваксина", уточни той.

Министърът припомни, че българският парламент е ратифицирал споразумение, с което упълномощава ЕК да договаря от името на всички страни- членки ваксина. "Нека това течение от притеснени хора, които смята, че тя ще е включена в задължителните имунизационни календари, да знаят, че тази ваксина ще се поставя абсолютно доброволно, по желание на всички български граждани", обяви министърът.

Квотата на България в общата поръчка на ЕС е за над 2 млн. броя, които да се насочат към хората над 65-години, към тези с хронични заболявания и всички служители на първа линия. "Подчертавам, че за нас е изключително важно хората да знаят, че това, което ще бъде вкарано на българския пазар, ще е преминало всички изпитвания", подчерта Ангелов.

"В България не се изпитва ваксина, няма да се изпитва ваксина върху никакви хора, за което се говори в публичното пространство. Когато ваксината бъде на територията на България, тя ще бъде безплатна и доброволно ще се поставя", каза още той.

Предупреждение

Междувременно Комисията за защита на потребителите предупреди за появата на некоректни търговски послания, свързани с Covid-19.

"Хората да внимават с рекламите за препарати и други средства срещу коронавирус и да сигнализират при всяка по-съмнителна оферта", призовават ведомството. Оттам дадоха пример, че са получили сигнал за обява в електронен магазин за хипноза, която лекува Covid-19.

В началото на лятото е санкционирана и друга подобна нелоялна търговска практика, при която спирт за горене е представен като дезинфектант пред потребителите.

Данни

По последни данни от сутринта в петък 157 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие у нас. За изминалите 24 часа са направени общо 7639 PCR теста.

Отчита се леко намаление на новозаразените. Ден по-рано те бяха 162. Тестовете обаче бяха много по-малко – 3844. 8 души са починали през изминалото денонощие. Излекуваните са 294.

В момента за лечение в болница са настанени 726 пациенти. 65 от тях са на интензивни грижи.

Досега в България са потвърдени общо над 15 хил. случая.  Активните са 4270. Излекувани са 11 044 души.

Споделяне

Още от България