Валят сигнали за изборни нарушения

Валят сигнали за изборни нарушения

Стотици сигнали за нарушения постъпиха през изборния ден, като опитите за купуване на гласове прекрачиха границата на страната и стигнаха чак до Южна Италия.

Схемите варират от далавери с удостоверенията за гласуване на друго място и изборен туризъм до заплащане в кеш и с материални придобивки. Има и стотици сигнали за агитация в близост до избирателните секции, нередности в секционните комисии и други.

Образувани са 12 досъдебни производства за купуване на гласове и други нарушения. По две досъдебни производства са образувани в Лом и Нова Загора, а останалите са в Пловдив, Сливен, Мездра, София, Нови пазар, Габрово и Дряново. Един човек е осъден по бързото производство. Едното от досъдебните производства е за организиране на престъпна група за купуване на гласове.

В МВР са получени 67 сигнала за нарушения, като 14 от тях са неоснователни. Най-много сигнали са постъпили в Столичната дирекция на полицията, от Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив, Перник, Търговище, Шумен и Ямбол.

В Централната избирателна комисия (ЦИК) са постъпили 25 жалби. Говорителят на комисията Ралица Негенцова съобщи, че преобладават свързаните с работата на районните избирателни комисии (РИК).

Антоний Гълъбов от Асоциация "Прозрачност без граници", която наблюдава изборите, съобщи, че контролираният вот е 14.5%. Той коментира, че този тип вот е бил с по-висока мобилизация в сравнение с евровота, но високата избирателна активност го е неутрализирала. За сравнение на изборите за ЕП индексът на контролирания вот беше 16.4%. По думите му някои партии са отделили от три до четири пъти повече средства за купуване на гласове в сравнение с изборите за Европейски парламент. Партиите, които са били активни в изборната търговия, са същите като на евровота.

Наблюдателите на неправителствените организации са регистрирали случаи на раздавания на суми от 20 до 50 лв., предлагане на храна и предмети, дърва за огрев или предлагане на работа срещу гласуване за определени партии. Получени са сигнали за нарушения с удостоверенията за гласуване на друго място, използвани са ксерокопия, които дават възможност за гласуване няколко пъти на различни места.

Наблюдатели на изборите има и от ОССЕ и ПАСЕ.

1000 изборни туристи регистрирани на несъществуващ адрес в София

Според сигнал на ГЕРБ, подаден в ЦИК и РИК – София на територията на район Оборище в столицата на два адреса са вписани допълнително за участие на изборите хиляда граждани. Адресната регистрация на тези хора е ул."Искър" №6 и ул. "Веслец" №6. А на трети адрес – ул. "Веслец" №27 е посочена адресната регистрация на други 200 души. Проверката на ГЕРБ е установила, че сградата на ул."Искър" №6 е необитаема от дълго време, а домът на ул. "Веслец" №27 не може да побере 200 лица.

50 лева на глас и опашки пред магазините

Изборният ден се оказа "изненадващо" добър за трапезата на жителите на софийското село Доганов. Читател на "Дневник" е съобщил, че роми са изпълнили местните магазини и всички пазаруват с банкноти от по 50 лв. Собственик на магазин в селото е разказал, че напливът от клиенти е безпрецедентен, особено в неделя сутрин. Според него е крайно необичайно и че повечето му съселяни изведнъж са се сдобили с едри банкноти при условие, че обикновено пазаруват на кредит или с дребни.

Фалшиви удостоверения за гласуване и контролиран вот

14 души от Видин са задържани в село Липница, Врачанско, при опит да гласуват с фалшиви удостоверения за гласуване на друго място. По сигнали на членове на секционни избирателни комисии, постъпили в РИК, в Кърджалийско е имало опити за двойно гласуване. Става дума за избиратели, които са заличени от списъците за гласуване, защото са подали заявления в МВнР, че ще гласуват в Турция.

ЦИК по-рано днес взе решение, при съмнение в истинността на удостоверението за гласуване на друго място СИК да се уверява, че документът не е ксерокопие чрез навлажняване на част от печата върху удостоверението. Печатът трябва да се разтече, ако е оригинал.

Граждани от Русе, Добрич и Кърджали пък алармираха, че не им е било позволено да гласуват, тъй като имената им били в забранителен списък. Обяснили им, че били подали заявления за гласуване в Турция. Гражданите твърдят обаче, че не са посещавали югоизточната ни съседка.

Проверка на Районната избирателна комисия в Хасково по жалба на ГЕРБ е установила, че в село Караманци пред секционни избирателни секции в селото се раздават документи, написани на турски език и с печат на ДПС и подписани от секретаря на общината Кадир Муса в качеството му на местен лидер на ДПС.

От много места в страната сигнализираха за групи автобуси, превозващи избиратели с удостоверения за гласуване на друго място. Репортаж на Re:TV, например, показа седем автобуса, докарали в Пловдив избиратели от пазарджишко село.

Сигнали за купуване на гласове и в Южна Италия

Гласоподаватели в Южна Италия многократно са сигнализирали пред избирателната комисия Кастеламаре ди Стабия (на 30 км югоизточно от Неапол) за опити да бъдат купувани гласове в полза на партия "Лидер", съобщи читател на Mediapool, чиито са и снимките, които виждате. Комисията, която не била в състояние да контролира обстановката извън секцията, констатирала голям прилив на български граждани от ромски произход, пристигащи организирано с автобуси от Неапол, където кой знае защо секция не е била открита.

Пред сградата, където се помещава секцията, се оформили големи групи български граждани, които  разгорещено спорели помежду си. Италианци от съседните жилищни кооперации потърсили намесата на полицията и се оплакали от нарушаване на обществения ред и спокойствието в неделния ден.

Споделяне

Още по темата

Още от България