Вальо Топлото се сбогува с килията срещу 20 хил. лв.

Вальо Топлото се сбогува с килията срещу 20 хил. лв.

Ден след първия евровот в България, най-важният арестант за родната правораздавателна система Валентин Димитров – Топлото, с когото се хвалехме пред Брюксел, каза “сбогом” на килията. След десетмесечен престой зад решетките и редица неуспешни опити да излезе на свобода, изпълнителният директор на “Топлофикация- София”, известен като Вальо Топлото, ще може да се разхожда сред потребителите на държавно-общинското дружество срещу парична гаранция от 20 000 лв. Това постанови в понеделник Софийският градски съд.

Няма достатъчно данни, че Димитров е “прал” пари, приеха за пореден път магистратите, според които останалите обвинения за неплащане на данъци и нарушение на валутния режим не са достатъчни за оставянето му на “топло”. Така за източването на софийското парно в ареста не остана никой, след като в петък под домашен арест бе пуснат бившият зам.-изпълнителен директор Емил Антонов, а месец по-рано и наследникът на Димитров – Георги Рогачев - смени килията с домашния комфорт.

Преди да чуе решението на съда, Валентин Димитров призна пред журналисти, че собственикът на фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев му е дал 450 хиляди евро, за да правят бизнес. Георгиев, който е считан за близък до отпускаря Румен Овчаров, наскоро се превърна в поредния обвиняем по делата за далаверите в “Топлофикация”. Бизнесменът обаче е в чужбина, а прокуратурата тръпне в очакване той да се възстанови след операция на менискуса и да се прибере в България.

По думите на Димитров получените 450 хил. евро не били предназначени за фирмата “Банско пропъртис”, където съдружници са майка му Цеца и Красимир Георгиев. Парите са инвестирани в Австрия, каза Димитров, но не конкретизира в какво.

Прокуратурата обвинява Красимир Георгиев в “изпирането” на около 500 000 евро от сделки, свързани с “Банско пропъртис”. Според наблюдаващия прокурор Джамбазов парите били източени от софийското топлофикационно дружество.

“Майка ми не е съдружник в “Банско пропъртис”. Тя напусна дружеството още през юли миналата година”, заяви Димитров и допълни, че фирмата не е осъществила никаква дейност.

Нито една от фирмите на Георгиев, включително и "Фронтиер", не е работила за "Топлофикация". Става въпрос за лични взаимоотношения. Източвания и злоупотреби от "Топлофикация" няма. Защо никой не изнесе доказателства за това, възмущавашесе Валентин Димитров, докато опитваше да обясни, че няма нито една манипулирана сметка с цел някой да се облагодетелства.

“Лъжа е, че след като съм чел делото през март, се е появил договорът за бизнес с Красимир Георгиев. Документът го имаше още през януари и той беше предаден на следствието с протокол.” Така Димитров отговори на прокурорското твърдение, че след като преди два месеца му бе разрешено да прочете делото, се е появил договорът със собственика на “Фронтиер”.

Решението на съда за освобождаването на Димитров подлежи на протест, от който прокурорът Джамбазов ще се възползва. Той е на мнение, че вън от ареста бившият шеф на парното може да въздейства свидетели и да манипулира документи.

Междувременно стана ясно, че е конкретизирана сумата по обвинението срещу Димитров за неплатени данъци. Общата стойност е 1.5 млн. лв. Като физическо лице той дължал 800 хил. лв. данък, а като собственик на “Промарк” - 700 хил. лв. Това според прокуратурата се доказвало от направените експертизи.

Делото за източването на столичното парно, знаково за корупционните схеми по високите етажи на властта, е на път да се превърне във Ватерлоо за правителството и съдебната власт, след като покрай него избухна скандал между министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и директора на националното следствие Ангел Александров. И двамата към момента са в отпуск и едва ли ще върнат на работа. Уволнени бяха двама зам.-министри, чиито имена излязоха покрай аферата, образувани са и две досъдебни производства за възпрепятстване на правосъдието срещу следователка по делото за “Топлофикация”, изнасяла информация за шефа на “Фронтиер”, и зам.-министър на икономиката, която е “координирала” операцията.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?