Външните министри ще обсъждат разширяването на ЕС


4 май 2001

На 5 и 6 май в шведския град Нюкьопинг ще се проведе среща на министрите на външните работи, в която основно място ще се отдели на процеса на разширяване на Европейския Съюз. Министрите ще дискутират главно темата за свободното движение на работна ръка след присъединяването на нови членове, което Австрия и Германия искат да отложат за период от 7 години след приемането на първите кандидати за членство.

Очаква се Испания да представи резултатите от последни проучвания, според които тя заедно с Португалия и Гърция ще претърпят най-големи загуби от разширяването на ЕС, защото в момента те са основните потребители на средствата от структурните фондове, които след разширяването ще бъдат пренасочени към новоприетите по-бедни държави.

Европейската Комисия предложи 7 годишен гратисен период за движението на работна ръка от новоприетите членове на ЕС в отговор на страховете на Австрия и Германия и шведският премиер Йоран Першон изрази надежда членовете на ЕС да постигнат консенсус по този въпрос по време на Белгийското председателство през втората половина на тази година.

Другият конфликтен въпрос за разширяването на Съюза е пренасочването на финансовата помощ за отделните региони от т.нар. структурни фондове. Ще бъде трудно да се получи подкрепата на Италия, Испания, Португалия и Гърция за приемането на нови членове, освен ако не са гарантира продължаването на финансовата помощ за бедните им региони и след разширяването на ЕС.

Министрите на външните работи ще се срещнат със своите колеги от страните кандидати за членство, за да обсъдят бъдещето на Европа. Очаква се дебатът за бъдещето на Европа да определи ролята на европейските институции и отношенията им с националните държави. С предложението си за федерална Европа чрез формиране на европейско правителство, германският канцлер Герхард Шрьодер даде нова насока на дискусията.

ЕС се подготвя за институционална реформа по време на следващата междуправителствена конференция през 2004г. Тези кандидати, които приключат преговорите до 2004г. ще участват в конференцията, независимо дали вече са пълноправни членове или не.

Очаква се преговорите с напредналите кандидати за членство да приключат до 2002г. след изборите в Германия и Франция.

Министрите ще обсъждат и обстановката в Корея, Близкия Изток и Западните Балкани. В дневния ред е предвидена и дискусия за правата на човека - ролята на гражданското общество, правата на децата и важността на свободата на словото.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?