Външният министър: Действахме адекватно по случая със задържаните фенове на "Левски" в Хърватия

Външният министър: Действахме адекватно по случая със задържаните фенове на "Левски" в Хърватия

"Голяма беля е щяла да стане", коментира външният министър Екатерина Захариева инцидента с фенове на "Левски" в Хърватия. В сряда вечерта автомобил на български граждани беше опожарен в град Задар, а други запалянковци бяха нападнати от ултраси на "Хайдук" (Сплит). Български фенове твърдят, че случилото се в Задар е опит за убийство.

​Българската страна е действала адекватно и е взела всички мерки при случая със задържаните фенове на "Левски" в Хърватия, каза министърът на външните работи в неделя пред бТВ.

От думите ѝ се разбра, че засега МВнР се е ограничило до различни мерки, но няма да отправя нота.

"През цялото време не само консулът ни, но и посланикът са били със задържаните фенове на "Левски". Оказали са съдействие за хотел, за издаване на паспорти от хората в изгорялата кола. Благодаря наистина на хората ни в Хърватия за адекватната реакция", каза Захариева.

Както се разбра, има задържани хърватски фенове, срещу които се води разследване за палежа на автомобила.

"Това и по хърватските закони е престъпление с висока обществена опасност. Имаме и уверението, че разследването ще се извърши във възможно най-кратки срокове", коментира Захариева.


По думите ѝ след намесата на посланика ни в Хърватия е направено опровержение на най-необективно отразените събития в хърватските медии.

"Моят призив е подкрепата да се изразява на трибуните. Границата беше премината и от двете страни. Не са приятни такива инциденти. Българската държава се намеси адекватно", коментира министър Захариева.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт