Външно обеща спецпосланикът за Либия да не общува с осъдените сестри

Назначеният за посланик със специални правомощия и личен представител на българския външен министър в Либия Петко Димитров ще е базиран в България и няма да контактува с осъдените на смърт медицински сестри. Това обясни днес зам.министър Гергана Грънчарова, след като медиите припомниха, че подсъдимите медици поискаха отстраняването на шефа на дирекция "Близък Изток и Африка" от техния случай.

Лекарският съюз организира международен здравен натиск за отмяна на присъдите

Делегати от 29 страни на провеждащата се в момента сесия на Световната медицинска асоциация във Франция единодушно са се присъединили към призива на Българския лекарски съюз за подкрепа и оказване на натиск за отмяна на смъртните присъди на българските медици в Либия. По настояване на нашите делегати, на сесията е гласувано специално решение по този въпрос. След като участниците от всички страни запознаят обстойно здравните си министри по случая, решението ще бъде внесено за подкрепа и на предстоящата асамблея на здравните министри, която започва в Женева в понеделник, 17 май. На нея ще присъстват и представители на либийското министерство на здравеопазването.

Димитров беше специален пратеник на министър Паси в Либия и водеше "тихата дипломация" от негово име. През 2002 година той посети страната 7 пъти. Тогава шестимата български медици поискаха отстраняването му, тъй като дипломатът се явявал при тях в нетрезво състояние и ги обиждал, припомни скандала Би Ти Ви.

В следствие на неизпълнени обещания и скандални битови ситуации, медиците писаха на външния ни министър, че искат Димитров да бъде отстранен. В писмото от края на 2002 г. шестимата цитираха изказвания на Петко Димитров, които ги бяха скандализирали. Едно от тях е от февруари 2002 г.- че след десетина дни ще кацне "Фалкон"-ът и ще ги прибере в България. По този повод съпругът на Валя Червеняшка обяви гладна стачка.

През февруари миналата година, пред Би Ти Ви сестрите споделят впечатления от Петко Димитров:

"В Либия нещата не зависят от Петко Димитров. През февруари ни каза, че самолетът ни чака, през март вика - "Сто процента гаранция, разбрахме се с приятелите либийци". И като ми каза - "За вас трябват много пари", на мен ми призля. И самолет ни беше приготвил. Те двамата с посланика искат да не излезем от тук", посочи тогава Валя Червеняшка. На въпрос: "Значи Петко Димитров ви е излъгал?", тя отговори: "Да."

Защитата на шестимата е имала договорка със Соломон Паси Петко Димитров да не се среща с медиците, тъй като това е най-малкото, което може да направи за тях, предвид, че те не просто не желаят да виждат Димитров, а очакват уволнението му.

Грънчарова отказа да коментира мнението на петте медицински сестри и старото им писмо срещу Димитров с думите "Аз не искам да коментирам този род емоции, още повече те са с някаква предходна давност. Лично сега в този момент не съм водила разговор с медицинските сестри и нямам директното усещане за някаква такава силна емоционална реакция".

В случая това, което е водещото за външно министерство и за това решение, е действително да се направи всичко възможно, за да се търси благоприятен резултат, посочи Грънчарова пред БНР.

Говорителят на МВнР поясни, че с определянето на Петко Димитров за специален посланик България изпраща сигнал, че много внимателно следи случая в Либия и търси благоприятен изход. Грънчарова обяви, че Димитров е един от най-добрите арабисти, с които българската дипломация разполага.

"Всеобщо е мнението, че това е всепризнат експерт с универсални способности. Ние вярваме, че експерт от класата на г-н Димитров би бил много ценен именно в този момент", посочи говорителката на МВнР и добави в отговор на въпрос: "Той няма да е лице за контакти с медицинските сестри, които са задържани."

На въпрос какво доверие се очаква да имат те (медиците ни) в засиления ангажимент на нашата дипломация, когато той се олицетворява от Петко Димитров, Грънчарова заяви: "За нас е важно към този случай да се подходи с експертиза и ние смятаме, че в лицето на Петко Димитров намираме тази експертиза."

"Института посланик със специални поръчения е специфичен инструмент на дипломацията, който макар и да не се използва много често, води до създаването на определени мисии с дипломатически правомощия по конкретни въпроси, които са доста комплицирани.

Посланикът със специални правомощия е дипломат, който е базиран в България. Той на практика ще отговаря по конкретен случай, но неговите ангажименти са концентрирани основно до координация на действия с либийските власти, с нашите европейски партньори, с американските партньори. Това, което ще обединява тези действия, е наистина, че те ще се отнасят към делото в Либия и към петте медицински сестри", обясни зам.министър Грънчарова.

Димитров ще бъде дипломатът за връзка с либийските власти, където той е бил и много добре познава системата с евроатлантическия ни партньор и тогава, когато се координират действия във връзка с намирането на благоприятен изход по делото, посочи тя.

Назначаването на Петко Димитров за посланик със специални правомощия бе коментирано и от правителствения говорител Димитър Цонев. В Пловдив Цонев заяви, че в сложен юридически казус като в Либия посланикът със специални правомощия ще бъде в ролята на координатор, за да се стигне до честен и справедлив процес по време на второинстанционното производство.

Сред тактическите и стратегическите стъпки, които се предприемат от българското правителство, Цонев открои завръщането на д-р Здравко Георгиев в България и преместването на петте медицински сестри, осъдени на смърт, от Бенгази в Триполи.

В отговор на въпрос говорителят каза, че на този етап не се предвижда посещение на премиера Сакскобургготски в Либия.

Още от България