Външно с нота до Турция да признава дипломите ни за висше образование

Турският посланик призовал вузовете у нас да признаят, че сме "мафиотска система"

Външното министерство официално призова турските власти да признават дипломите за висше образование, издавани от български университети, съобщи в четвъртък говорителят на ведомството Весела Чернева.

По думите ѝ още на 17 септември е била пратена друга нота до турското посолство, в която се казва, че са изпълнени всички искания на турската страна. Сред тях са дипломите да се публикуват в електронен регистър, да се въведат допълнителни щемпели за заверка и вузовете да подпечатват и вътрешните им страници.

Освен това българските университети са поели ангажимента да публикуват таксите си за обучение на чуждестранни студенти, уточняват още от Външно министерство.

Повод за двете ноти на МВнР стана остро писмо на турския посланик у нас Исмаил Арамаз до ректорите на български университети, в което се настоявало да признаят, че висшето образование в България е некачествено. Стигна се дори до решение на Анкара през юли да спре временно да признава български дипломи.

Това провокира гневната реакция на университетските настоятелства, като за последно ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев възмутено коментира в четвъртък, че по този начин турската страна се опитва да ограничи големия поток от турски студенти към България.

"Турският посланик иска "да се признае наличието на структурни или трайно установени проблеми в сегашната система, извършени от добре организирани, заинтересовани групи от хора. Това на практика означава да признаем, че ние сме мафиотска система. Той не ни е никакъв и няма право да ни пише писмо, да се обърне към МВнР. В България има 9000 души турски студенти, това красноречиво говори за качеството на българското образование", заяви проф. Митев.

Причината за подобна атака е политическа и икономическа, смята ректорът, като уточни, че преди няколко дни в Меджлиса е бил повдигнат въпросът защо точно България се атакува. Според него острото писмо на турския посланик има връзка с факта, че в южната ни съседка се откриват 17 нови университета.

Споделяне

Още от България