МВнР пусна е-система за документи осем години след закупуването й

Външно става първото безхартиено министерство

Външният министър Николай Младенов съобщи, че ведомството му ще пести над 100 хиляди лева годишно от хартия и тонери с въвеждането на система за електронен документооборот.

"С въвеждането на системата на практика МВнР става първото българско безхартиено министерство", отбеляза министърът. Той уточни още, че част от софтуера е купен през 2004 година и сега е въведен след актуализация. Според Младенов системата е защитена, а и по нея не тече класифицирана информация.

 

Младенов демонстрира системата, като изпрати доклад до Министерския съвет.

 

Всички служители, които подписват документи от името на министерството, вече разполагат с електронен подпис. Младенов съобщи, че всеки ден служителите разписват над 100 документите.

 

Предстои въвеждането на електронни услуги в консулските служби. В момента консулската електронна система се тества в няколко служби по света. След пълното ѝ въвеждане в експлоатация, тя ще даде възможност за изнесени консулски услуги и на места, в които България няма дипломатически представителства.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, който е и националният координатор на е-правителство, отбеляза, че очакваният икономически ефект при свързването на централните ведомства би възлязъл на около 5 млн. лв. годишно.

 

Към момента в централизирания електронен обмен на документи са включени 16 централни администрации.

 

"Бъдещето на електронната администрация е неизбежно и всяка съпротива е безсмислена", допълни от своя страна Младенов, цитиран от пресцентъра на външно министерство. В съобщението обаче не е уточнено каква точно съпротива има предвид Николай Младенов.  

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?