Въпреки хроничните проблеми германският бизнес е оптимист за инвестициите си в България

Въпреки хроничните проблеми германският бизнес е оптимист за инвестициите си в България

По-голямата част от германските инвеститори в България оценяват икономическата обстановка в страната като задоволителна и гледат с оптимизъм на развитието на бизнеса си тук. Положителните оценки и очаквания обаче вероятно биха били доста по-високи, ако не бяха поредица от хронични проблеми в условията за правене на бизнес в България.

Това показват резултатите от годишната анкета "Бизнес средата в България" на Германо-българската индустриално-търговска камара /ГБИТК/. От 2005-та всяка година тя провежда анкетата сред своите членове. През 2016 г. 102 фирми са се включили в допитването, което се е състояло от 1 февруари до 1 март едновременно в 15 страни от Централна и Източна Европа. Общо 67 на сто от взелите участие фирми спадат към категорията малки и средни предприятия с по-малко от 250 служители. 33 са големите предприятия.

България става все по-атрактивна дестинация за инвестиции, въпреки продължаващите проблеми, за които инвеститорите алармират от години и които с години не се решават, заяви заместник-управителят на камарата Кармен Щрук, цитиран от БТА.

На въпроса "Бихте ли инвестирали отново в България?" 90 процента от анкетираните фирми отговарят положително. За сравнение, в миналогодишното допитване положителен е бил отговорът на 84 на сто от анкетираните.

Петдесет и девет процента от участниците оценяват настоящата икономическата обстановка като задоволителна.

Прогнозите на 62 на сто от запитаните е за подобряване на състоянието на предприятията им, само 6 процента очакват влошаване.

56 на сто са на мнение, че износът през настоящата година ще се увеличи, от понижение се опасяват 3 процента. 47 на сто планират повече инвестиции през 2017 г., докато 41 на сто не очакват промяна.

48 процента планират да наемат нови служители, докато 7 на сто най-вероятно ще се разделят с част от персонала си. За сравнение - през изминалата година увеличаване на персонала са планирали 39 процента, а съкращение - 9 на сто от запитаните.

За поредна година като пречка пред бизнеса си германските инвеститори посочват следните проблеми: неефективна публична администрация, правна несигурност, неефективна борба с корупцията и престъпността, непрозрачност при обществените поръчки и липсата на политическа и социална стабилност, която води със себе си и до непредвидимост на икономическата политика. По тези показатели България е на едни от последните места в Централна и Източна Европа.

Страната заема челни места сред останалите 15 страни в района, включени в анкетата, по други два показателя - данъчната тежест и цената на работната ръка - съответно първо и второ място.

България е в дъното на класацията що се отнася до качеството на професионалното и академичното образование. Добре подготвените кадри, отговарящи на нуждите на пазара на труда могат да засилят конкурентоспособността спрямо съседните страни, затова бизнесът иска повече разходи за качествено образование.

Бизнесът има нужда от стабилност и предсказуемост и политическите турбуленции се отразяват негативно върху икономиката - това е мнението на 83 на сто от участниците, които смятат, че създалата се политическа криза в България с оставката на втория кабинет на премиера Борисов през ноември 2016 г. ще окаже негативен ефект върху икономиката.

Щрук отбеляза, че 2016 г. завършва с пореден рекорд за търговския стокообмен между България и Германия - 6,66 млрд. евро. Данните на БНБ сочат 124,2 млн. евро преки чуждестранни инвестиции от Германия за изминалата година.

Споделяне

Още от Бизнес