Въпреки кризата 17% от българите са готови да теглят кредит тази година

Близо 17% от градското население в България са готови да теглят кредит през годината. Това показва проучване на агенция "Прагматика", извършено по поръчка на Райфайзенбанк - България. Изследването е проведено през февруари 2010 г. сред населението на възраст между 23 и 60 г. в София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе.

Почти 70% от заявилите готовност да теглят кредит казват, че той ще е потребителски, около 7% смятат да ползват кредитна карта, а 12% са склонни на ипотечен кредит.

По отношение на конкретното предназначение на кредита най-често се посочва ремонтът на жилището.

Сред факторите за избор на банка, от която да изтеглят кредит, хората определят като най-важен размера на лихвата, следва възможността за предсрочно погасяване без такси, прозрачността и яснотата на условията, опростената и бърза процедура при кандидатстване за кредит, както и предлагането на фиксирана лихва за определен период.

Основните източници на информация за кредити, които се ползват и с най-високо доверие, са консултантите в самата банка, както и съвети и споделяне на опит от приятели и познати.

Споделяне

Още от Бизнес