Върховни съдии уверяват президента, че не са гласували "под строй" за Георги Чолаков

Съдия Георги Чолаков, снимка БГНЕС

Общо 52-ма съдии от Върховния административен съд (ВАС) писаха писмо до президента, с което го уверяват, че не са гласували "под строй" за избора на Георги Чолаков за шеф на техния съд.

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра съдия Чолаков за шеф на ВАС, но гласуването на ВСС бе предшествано от вота на върховните съдии. Общо 57 съдии гласуваха за Чолаков, който е фаворит на сегашния началник Георги Колев. Другият кандидат за шеф на ВАС Соня Янкулова бе подкрепена от 22-ма съдии. След това мнозинството във ВСС избра Георги Чолаков за председател на ВАС.

Президентът Румен Радев обаче даде знак, че няма да подпише указа за назначаването на съдия Чолаков за шеф. Аргументът на държавния глава е, че този избор трябва да се направи от новия съдебен съвет, а не от отиващия си. Решението на Радев се очаква в края на тази или началото на следващата седмица. Президентът има право само веднъж да спре избора на ВСС. Ако новият съвет потвърди избора на Чолаков, държавният глава е длъжен да подпише указ за назначаването му.

Съюзът на съдиите в България и редица експерти разкритикуваха процедурата за избор на шеф на ВАС като "непрозрачна". Преди избора се появиха публикации в медиите, които уличиха Георги Чолаков в изкупуване на кредити, чрез които е станал собственик на редица терени край Балчик. Той не е вписал тези обстоятелства в имотната си декларация. Съдията обясни, че тези имоти ще станат негови след време, ако дълговете не бъдат покрити и затова той не ги е декларирал.

Върховните съдии, застанали зад Георги Чолаков, не са съгласни с тази позиция.

"Внушенията, че сме гласували под чужд натиск, а не по вътрешно убеждение и съвест, са некоректни и уронват авторитета и доверието в съдийската професия в страната", се казва в позицията на магистратите.

В писмото си те напомнят, че за принципа на съдийското самоуправление, прогласен в Закона за съдебната власт.

"За първи път в страната се провежда процедура за избор на председател на върховен съд, с която се прилага в пълен обем съдийското самоуправление, чрез възможността пленумът на Върховния административен съд да номинира свои кандидати, и да се предостави възможността професионалист от нашите среди да бъде ръководител на съдебна институция”, казват върховните съдии.

Те допълват, че при провеждането на процедурата за номинацията на председател на ВАС са били спазeни всички правила.

Споделяне

Още по темата

Още от България