Върховният лидер на Иран защити възгласите "Смърт за Америка"

Али Хаменей

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей защити възгласите "Смърт за Америка", представляващи стандартна част от антиамериканските митинги в Иран, но заяви, че скандиранията са насочени срещу ръководството на Америка, а не срещу народа ѝ, съобщи Асошиейтед прес.

В цитирано днес изявление на Хаменей на страницата му в интернет той посочва, че възгласът означава "смърт за американските ръководители, смърт за (президента Доналд) Тръмп и Джон Болтън, и (Майк) Помпейо".

Той добавя, че иранският народ "няма да спре да казва "Смърт за Америка", докато САЩ продължават със злонамерените си действия" си срещу Иран.

Хаменей имаше предвид речта от тази седмица на Тръмп "За състоянието на съюза", в която американският президент заяви: "Няма да си затваряме очите за режим, който скандира смърт за Америка".

Аятолахът направи това изявление пред офицерите от иранските военновъздушни сили на проява в рамките на тържествата по случай 40-годишнината Ислямската революция в Иран.

Хаменей каза също, че не може да се вярва и на европейските страни, подписали ядреното споразумение от 2015 г.

"Препоръчвам да не се вярва на европейците, точно както и на американците", заяви Хаменей.

"Не казваме да няма никакви контакти с тях, но тук става дума за доверие", посочи той.

ЕС засили критиките си към Иран заради програмата му за балистични ракети, но в същото време запази ангажимента си към ядреното споразумение от 2015 г.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?