Върховният съд на Гърция отказа екстрадиция на осем турски военнослужещи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият Върховен касационен съд отказа днес екстрадиция в Турция на всичките осем турски военнослужещи, разглеждани от Анкара като предполагаеми пучисти, които избягаха в Гърция ден след опита за преврат в Турция на 15 юли, съобщиха в четвъртък АФП и Ройтерс. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдиите от Върховния касационен съд се съобразиха с доводите на прокуратурата, която се произнесе преди десет дни срещу екстрадиция на военнослужещите, подчертавайки липсата на гаранции от страна на Турция за справедлив процес, според съдебен източник, цитиран от АФП.

Председателката на съда посочи, че екстрадицията не е разрешена, тъй като осемте военнослужещи са обвинени за престъпления в Турция и "рискуват да бъдат подложени на изтезания".

Съдът нареди освобождаване на военнослужещите - трима майори, трима капитани и двама старши сержанти.

Те се намираха в предварителен арест в Гърция, след като на 16 юли се приземиха с военен хеликоптер на летище в гр. Александруполис, часове след опита за преврат в Турция.

Анкара веднага поиска те да бъдат върнати на турските власти, за да бъдат съдени. Военните обаче поискаха убежище с мотива, че ще бъдат малтретирани и животът им е застрашен.

Гръцките власти веднага върнаха военния хеликоптер, но за войниците започнаха процедура по искането за убежище.

Избягалите неколкократно отрекоха да са замесени в опита за преврат и заявиха, че са решили да избягат от Турция от страх от репресии срещу военни след овладяване на ситуацията от турското правителство.

На първа инстанция съд в Атина отхвърли искането за екстрадиция за петима от осемте военнослужещи и разреши екстрадиция на останалите трима. Тримата обаче обжалваха решението. Прокуратурата пък обжалва решението за другите петима.

Споделяне

Още от Европа